Orikami krijgt investering voor gepersonaliseerde behandeling

wo 2 oktober 2019 - 14:04
patient listening intently to a male doctor explaining patient s
AI
Nieuws

Het Nijmeegse Orikami krijgt een investering van 600.000 euro van Healthy.Capital. Orikami past big datatoepassingen toe om verbanden te liggen binnen grote databestanden en partijen in vooral de zorg van nieuwe inzichten te voorzien. Het doel is om op basis van metingen nauwkeurige voorspellingen te doen voor de toekomst en gezondheidszorg beter meetbaar en gepersonaliseerd te maken.

Het gaat daarbij om het realiseren van persoonlijke, goedkopere en betere zorg met behulp van digitale biomarkers. De inzet van dergelijke biomarkers middels slimme algoritmes zorgt er volgens Orikami dat patiënten eerder toegang hebben tot een werkzame behandeling. Dit moet verspilling van bijvoorbeeld medicatie beperken en betere uitkomsten van behandeling mogelijk maken.

Healthy.Capital is een investeringsfonds met een focus op digital health. De investering van het fonds moet Orikami helpen een eerste groep van 25.000 patiënten gepersonaliseerd te behandelen. Het bieden van dergelijke personalized healthcare is nu voor artsen en farmaceuten vaak nog een uitdaging. Deze individualisering is echter cruciaal om de kwaliteit van leven voor de patiënt te blijven verhogen en tegelijkertijd de zorg betaalbaar te houden. De investering van Healthy.Capital moet de groei van Orikami versnellen en zal worden ingezet ten behoeve van de lancering van het digitale biomarker platform en MS Sherpa.

Medische behandeling op maat

Het herkennen van datapatronen uit continu monitoren van patiënten levert inzichten op die helpen bij het aanbieden van medische behandelingen op maat. Orikami ontwikkelt op dit gebied medisch gevalideerde AI-software om data van patiënten te vertalen naar digitale behandelondersteuning. Dit noemt men digitale biomarkers. Zo kunnen medisch specialisten medicatie effectiever inzetten bij patiënten waardoor de behandeluitkomsten verbeteren. Verder blijft de zorg zo betaalbaar doordat er minder kostbare behandelingen worden verspild.

Als voorbeeld noemt Orikami de behandeling van Multiple Sclerosis. MS-patiënten kunnen met MS Sherpa van Orikami zelf monitoren of hun medicatie het beoogde effect heeft. Dit wordt meteen gerelateerd aan een politieke discussie rondom het MS-medicijn Fampyra. Minister Bruins (Medische Zorg) heeft recent besloten dat dit medicijn alleen ingezet mag worden als het effectief is na twee weken. Met een algoritme ontwikkeld door Orikami kan een arts in de toekomst op afstand meten of het middel effectief voor specifieke patiënten is, aldus het Nijmeegse bedrijf.

Focus op complexe aandoeningen

Orikami is gericht op de ontwikkeling van digitale biomarkers voor het personaliseren van het zorgpad voor patiënten met een complexe chronische aandoening zoals neurologische aandoeningen als MS en Parkinson. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen als ambitie om voor 2030 honderd miljoen mensen toegang te geven tot betere persoonlijke gezondheidszorg met haar producten. Orikami werkt onder meer samen met RadboudUMC, Biogen, AmsterdamUMC en de St. Maartenskliniek.

Bram den Teuling, oprichter van Orikami, stelt dat de onderneming de afgelopen vijf jaar veel ervaring heeft opgedaan in het noodzakelijke klinisch valideren en certificeren van zijn producten. Momenteel wil de onderneming dan ook meer samenwerkingsovereenkomsten aangaan met farmaceuten, zo stelt Den Teuling. Hij benadrukt dat de digitale biomarkers herbruikbaar bij verschillende ziektebeelden, wat kan voorkomen dat farmaceuten en ziekenhuizen het wiel bij digitale gezondheidsinitiatieven opnieuw uitvinden.

Orikami Personalized Health werd in 2017 opgenomen in de Global Digital Health 100-2017, een internationale ranglijst voor innovatieve ondernemingen binnen de internationale Health Tech Industrie. In 2016 deed de onderneming van zich horen door na een hackathon deelnemer te worden aan een onderzoek naar biomarkers om het verloop van MS te voorspellen.