Philips legt tijdens CES nadruk op actieve rol consumenten bij gezondheid

wo 17 januari 2018 - 10:00
Philips-CES-2018-1
eHealth
Nieuws

Philips heeft tijdens de consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas (9-12 januari) een aantal personal health oplossingen gelanceerd of aangekondigd. Daaronder het draagbare systeem SmartSleep, volgens de producent van gezondheidstechnologie de eerste en enige klinisch bewezen oplossing ter wereld om de kwaliteit van de diepe slaap te bevorderen voor mensen die onvoldoende slaap krijgen.

Met Smartsleep breidt Philips zijn portfolio uit van digitale platforms en intelligente oplossingen die mensen datagestuurde inzichten moeten geven in hun gezondheid en toegang tot professionele expertise en adviezen. Andere introducties van Philips op CES 2018 waren onder meer innovaties op het gebied van slaap- en beademingszorg, zorg voor moeder en kind, mondzorg, huidverzorging, en verzorgingsproducten voor mannen.

Actieve rol bij bewaken gezondheid

De nadruk bij de introducties dit jaar lag op het helpen van consumenten om zelf een meer actieve rol te spelen bij het bewaken van hun gezondheid en hun welzijn, aldus Egbert van Acht, Chief Business Leader van de Personal Health-activiteiten bij Philips. Hij stelt dat Philips bij oplossingen zoals SmartSleep onder meer voortbouwt op onderzoek in slaaptherapie en ruim 2,6 miljard nachten aan slaapgegevens, verzameld in de afgelopen tien jaar. Uit die gegevens blijkt onder meer dat bijna 40 procent van de mensen tussen 25 en 54 minder dan de aanbevolen zeven uur slaap per nacht krijgt, wat tot problemen leidt met concentratie, geheugen en focus. Diepe slaap (ook wel trage-golf-slaap genoemd) speelt een cruciale rol speelt bij het resetten van ons brein om alerter en gefocuster te zijn. Van mensen die een diepe slaap van hoge kwaliteit ervaren, is aangetoond dat ze overdag alerter en energieker zijn, en dat ze beschikken over betere geheugenconsolidatie en uitvoerende functies.

Stimuleren diepe slaap

Slaaptrackers kunnen bij dit probleem helpen. SmartSleep zou echter meer doen dan alleen het slaappatroon van een gebruiker meten. Het werkt met twee kleine sensoren die periodes van trage-golf-slaap detecteren en met klinisch bewezen technologie ingrijpen om de diepe slaap simultaan te stimuleren. Slaapanalyse-algoritmen produceren op maat gemaakte audiotonen die de diepte en duur van de trage-golf-slaap beloven te intensiveren. Een bijbehorende app registreert hoe de slaap zich in de loop der tijd verbetert, en biedt tips en advies over hoe de gebruiker 's nachts zo goed mogelijk kan slapen. Volgens Philips zegt 70 procent van de gebruikers met een chronisch slaapgebrek na twee weken SmartSleep te hebben gebruikt dat ze zich overdag minder moe voelen.

Andere op CES getoonde oplossingen

Verder kwam Philips onder meer met de combinatie van het eigen Avent uGrow en de virtuele zorgdiensten van American Well. Binnenkort wordt het uGrow-ecosysteem van ‘connected’ apparaten uitgebreid met Amazon Echo-spraakherkenning en het slimme Avent-babyvoedingssysteem van Philips dat automatisch tijdstip, hoeveelheid en duur van de voedingen bewaakt. Ook toonde Philips oplossingen voor mondzorg (Sonicare DiamondClean Smart-tandenborstel), de Philips DreamFamily-oplossing, de nieuwe Somneo Sleep & Wake-up Light, de Philips Smart Shaver 7000, de geïntegreerde Air Purifier-oplossingen, de Philips Airfryer XXL en een nieuwe manier om de noodzaak voor huidverzorging te beoordelen in de vorm van een Skincare Assessment Kit.