De proef met KPN Vitaal Thuis in Helmond loopt nog niet geheel volgens plan. Dat schrijft KPN in een zakelijke blogpost over de pilot met het leefstijlmonitoring-systeem. Zo blijkt het lastig te zijn om mensen zover te krijgen dat ze meedoen.
De gemeente Helmond, de thuiszorgorganisaties van Zorgboog en Savant en KPN Health werken sinds 2017 samen in een pilot om mensen met dementie langer zelfstandig thuis te laten wonen. De pilot loopt nog tot en met 2019. Afgelopen oktober schreef KPN op zijn zakelijke blog dat de pilot in Helmond al een succes te noemen was.
Nu geeft KPN aan dat er momenteel 60 huizen uitgerust zijn met sensoren, waar op zo’n 190 was gehoopt. ‘Het blijkt lastig om mensen zo ver te krijgen dat ze meedoen. Ouderen vinden sensoren in huis soms geen fijn idee of ze vinden zichzelf nog te vitaal voor zulke maatregelen.’
Nog een weg te gaan
Acceptatie van zorgtechnologie heeft nog een weg te gaan, merkt Jeanne Hendriks, projectmanager Sociale Stad bij de gemeente Helmond op. Om meer inwoners te interesseren en te overtuigen, zijn er al verschillende acties ondernomen. Hendriks: “In eerste instantie richtten we ons op ouderen met dementie. Die doelgroep hebben we verruimd naar kwetsbare alleenwonenden. Ook kunnen ze in de lokale KPN-winkel kennismaken met de technologie. En we communiceren intensiever over het initiatief met de inwoners van Helmond. Zo hopen we komende maanden extra deelnemers te vinden.”
Behalve de hoeveelheid proeflocaties blijkt ook de duurzame financiering van de leefstijlmonitoring nog een aandachtspunt, vertelt Harrie van Dijk, wethouder bij de gemeente Helmond: “Tijdens deze proef betaalt de gemeente voor de deelnemers die meedoen. In maart 2019 loopt de proefperiode af. Dan moeten we een andere financiering hebben gevonden. Op dit moment onderzoeken we mogelijkheden daarvoor. Het streven is dat de resultaten straks voor zich spreken en dat zorgverzekeraars of het ministerie in het gat springen. Wij hopen natuurlijk dat dit gebeurt, want we zien dagelijks hoeveel verschil leefstijlmonitoring maakt.”
Over de leefstijlmonitoring pilot
Samen met KPN Health en diens partner Sensara, De Zorgboog en Savant Zorg voorziet de gemeente Helmond sinds 2017 de huizen van zelfstandig wonende ouderen van sensoren. Hendriks hierover: “Die sensoren geven een beeld van iemands leefstijl. Is iemand bijvoorbeeld minder actief dan normaal, slaapt hij op bed, op welke tijden gaat hij naar buiten en eet hij wel?”
Met leefstijlmonitoring is het voor mantelverzorgers, maar ook voor casemanagers en wijkverpleegkundigen van zorginstellingen, mogelijk op afstand via een app iemands wel en wee te volgen. Dat geeft rust. Bovendien maakt deze informatie het mogelijk vroegtijdig wijzigingen in iemands leefpatroon te signaleren en bijvoorbeeld andere ondersteuning in te zetten.”
Ontlasten mantelzorgers
Om mantelzorgers te ontlasten besloot de gemeente het nut van leefstijlmonitoring aan te tonen voor zelfstandig wonende ouderen en hun mantelzorgers, stelt Van Dijk. “We kunnen eindeloos praten over de mogelijkheden van e-health. Maar er verandert pas iets als we demonstreren dát het werkt. Helmond is graag een groot laboratorium.”
De focus op technologie is niet toevallig, benadrukt de wethouder. “Helmond ligt natuurlijk midden in Brainport-regio. Technologie wordt hier breed gedragen. Samen met partners maken we ons in de Coöperatie Slimmer Leven 2020 dan ook hard voor meer slimme toepassingen in zorg, wonen en welzijn.”
Focus op consumentenmarkt
Daan van Dooren, lead KPN Consumer Health / KPN Vitaal, gaat in de nieuwste ICT&health in op de ontwikkeling van Vitaal Thuis op zowel de consumenten- als b2b-markt. Hij stelt dat momenteel de focus op de eerste markt ligt, maar dat met de leefstijlmonitoring-pilot in Helmond ook waardevolle kennis wordt opgedaan over samenwerking met thuiszorgorganisaties. Volgens Van Dooren geldt dat ook voor de pilot met verkoop van Vitaal Thuis in KPN-winkels.
ICT&health 1, 2019 verschijnt deze week