Radboudumc biedt VR voor leefritmecheck, reanimatie

wo 16 oktober 2019 - 09:30
Reanimatie
VR
Nieuws

In het kader van Restart a Heart Day biedt het Radboudumc bezoekers vandaag eefstijlcheck en reanimatie-oefening via een VR-bril. In de ontvangsthal kunnen bezoekers zich gratis laten meten voor bloedsuiker- en cholesterol-gehalte en bloeddruk. Ook is er een verpleegkundig specialist aanwezig voor eventuele vragen van patiënten/medewerkers over de uitslag van de testen. Er is een sportinstructeur aanwezig die tips kan geven voor een gezonde leefstijl.

Deze dag wordt gehouden in combinatie met de Restart a Heart Day: een internationale dag met aandacht voor reanimatie, waarbij de nadruk ligt op de grote rol die je als burger kunt hebben in het redden van een leven. Er is de mogelijkheid om een reanimatie te oefenen met een VR-bril. Dit is eerder dit jaar in een groot onderzoek tijdens Lowlands geïntroduceerd als nieuwe leermethode.

In augustus leerden onderzoekers van het Radboudumc bezoekers van Lowlands reanimeren via een VR-bril. Op de voorbije editie van het festival leerden in totaal 383 bezoekers reanimeren. De helft deed dit via een traditionele instructeurstraining en de andere helft via een app en virtual reality-bril. 

Tijdens Restart a Heart Day kunnen bezoekers van het Radboudumc tevens kennis maken met belangrijke burgerinitiatieven in de regio Nijmegen om gezamenlijk in uw buurt de kans op een succesvolle reanimatie te vergroten. Tenslotte zijn er studenten van Taskforce QRS: zij hebben als doel de kennis en vaardigheid op het gebied van reanimatie te verspreiden onder studenten en zoeken geïnteresseerden om hier aan mee te helpen.

3D reanimatiepop in Máxima MC

Neonatologen van het Máxima MC in Veldhoven maken sinds dit jaar gebruik van een nieuwe reanimatiepop, gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen baby. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen baby. Met behulp van een 3D-printer maakte hij replica’s van de botstructuur, bestaande uit sterke, flexibele kunststoffen, en vormen van het hart, de longen, de spieren, het vet en het huidweefsel, in verschillende zachte siliconensoorten. 

De pop bevat een verscheidenheid aan sensoren om de kwaliteit van de reanimatie te meten. De kaak bevat bijvoorbeeld positiesensoren om de opening van de luchtweg te volgen, terwijl er bloeddruk- en stromingssensoren in het hart zijn geplaatst om de effectiviteit en kwaliteit van de hartmassage te bepalen. De uiteindelijke integratie van het kunstmatige vasculaire systeem in de oefenpop vereist nog steeds verdere miniaturisering van het circulatiesysteem.

https://www.youtube.com/watch?v=8NoCKQuqg8c

Reanimatie in een Virtual Reality omgeving. Er zijn talloze scenario’s mogelijk met als doel het trainen van CPR vaardigheden in een stressvolle omgeving. Fontys biedt al sinds 2017 een minor Virtual Reality waarin reanimatietrainingen in VR worden gegeven.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!