Radboudumc: onderzoek op Lowlands toont grote verschillen in pijnbeleving

ma 22 augustus 2016 - 14:05
Nieuws

Het onderzoek naar de invloed van muziek op pijnbeleving tijdens het Lowlands muziekfestival is volgens het Radboudumc een groot succes. Dat laat het Nijmeegse UMC weten. Vorige week kondigden Nijmeegse onderzoekers van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve zorg van het Radboudumc aan tijdens het muziekfestival diverse proeven uit te gaan voeren om te bepalen of muziek invloed heeft op pijnbeleving.

Tijdens het experiment op Lowlands moesten deelnemers hun hand onderdompelen in een bak met ijswater, krijgen zij elektrische schokjes toegediend en wordt er druk uitgeoefend op hun onderarm. Vervolgens wordt er bekeken of muziek van hun favoriete Lowlands-optreden hen makkelijker door de test heen helpt dan wanneer zij luisteren naar muziek waar ze een hekel aan hebben.

Al na twee uur hadden 50 vrijwilligers zich voor het onderzoek gemeld waarbij onderzocht werd of mensen meer pijn kunnen verdragen wanneer ze naar hun favoriete muziek luisteren. Het onderzoek vond op vrijdag 19 tot en met zaterdag 21 augustus plaats in de Science-tent op festival Lowlands. Op zes plekken lieten de teamleden van Lowlanders naar muziek laten luisteren en pijnprikkels geven die de deelnemers zelf kunnen reguleren.

Reacties deelnemers

Registeraccountant Sjabbe van der Weij (36) beet het spits af. Over zijn ervaring vertelt hij: ‘Het was minder belastend dan ik had verwacht. Ik voelde eerlijk gezegd geen verschil toen ik naar Muse of naar Nederlandstalige muziek luisterde, wat ik verschrikkelijk vind. Ik doe mee omdat ik de combinatie van medisch onderzoek en muziek gaaf vind. Muziek is toch het hoofdthema van Lowlands.’

IT-consultant Sebastiaan de Vries (23) stelde dat hij het luisteren naar slechte muziek pijnlijker vond dan de pijnprikkels. ‘Het was meer een lichte irritatie. Ik ben net afgestudeerd aan de universiteit en ik weet hoe moeilijk het is deelnemers te vinden. Daarom doe ik mee en ik ben geïnteresseerd in de medische achtergrond, ik ben ook betrokken bij een medische startup. Mijn favoriete muziek? Hollywood undead, ik kan slecht tegen Pramore. Ik voelde tijdens het luisteren naar die band echt meer pijn.’

Zeer verschillende pijnervaringen

Volgens Rianne van Boekel (43), tester, verpleegkundige en promovenda bij het Radboudumc, was er bij drie van de vier door haar onderzochte deelnemers een duidelijk verschil tussen favoriete en niet favoriete muziek. Ik ben benieuwd of die trend doorzet. De deelnemers zijn echt geïnteresseerd in dit onderzoek, merk ik.”

Pijnarts Monique Steegers voegt hier aan toe: ‘Mensen zijn echt geïnteresseerd, vullen geduldig de vragenlijst in en doen de blaastest om te checken of ze teveel hebben gedronken. Het is een waanzinnige omgeving om onderzoek te doen. Of ik al wat kan zeggen over de uitkomsten? Opvallend is dat pijnervaring erg verschilt.”

Onderzoeksdoel

Het doel is van het onderzoek tijdens Lowlands was om op termijn muziek in te kunnen zetten als behandeling voor patiënten. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die muziek luisterden voor, tijdens en na het wisselen van verbanden bij ernstige brandwonden minder bang waren en minder pijn hadden.

In Nederland lijden ruim drie miljoen mensen dagelijks aan pijn. Na een operatie ervaart 40 tot 60 procent van alle patiënten matige tot ernstige pijn. Pijn heeft een grote negatieve invloed op het dagelijks leven, vertraagt het herstel na een operatie en bij langdurige pijnklachten leidt dit mogelijk tot een dramatische vermindering van de kwaliteit van leven doordat patiënten hun werk kunnen verliezen en depressief kunnen worden.

Meer kennis over de invloed van muziek op de verwerking van pijn in het menselijk lichaam is volgens onderzoekers Hans Timmerman en Monique Steegers van grote waarde in de behandeling van mensen met pijn. Zij hopen dat het onderzoek tijdens Lowlands ertoe zal leiden dat ze de drie miljoen mensen in Nederland die dagelijks pijn ervaren een middel kunnen bieden dat ze zelf in handen hebben.

Vorig jaar zijn er ook proeven uitgevoerd tijdens het debuut van Lowlands Science. In een lab in de Oh Mega!-tent deden duizenden mensen mee aan tien experimenten. Het Radboudumc was destijds aanwezig met twee wetenschapsteams. Zij lieten het toen Lowlands-publiek ervaren hoe het is om als oudere een festival te bezoeken en deden onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker.