Radboudumc start met continue meten vitale functies

di 30 mei 2017 - 16:59
Nieuws

Het Radboudumc start komende maand met het continue meten van vitale functies van patiënten op de afdelingen Interne Geneeskunde en Heelkunde. De patiënten dragen gedurende hun opname een klein kastje aan hun pols. Het continue meten zorgt er onder andere voor dat verpleegkundigen achteruitgang sneller kunnen signaleren.

Verpleegkundigen spenderen veel tijd aan het meten van de vitale functies van patiënten. Dit doen zij handmatig, drie tot vijf keer per dag. Gedurende deze metingen controleren zij de bloeddruk, het hartritme, de temperatuur, de ademhalingsfrequentie en de zuurstofopname. Bij het Radboudumc krijgen verpleegkundigen vanaf komende maand de ondersteuning van een kastje aan de pols van patiënten. Dit kastje meet vitale functies continue. Achteruitgang van de patiënt komt zo sneller onder de aandacht. Het initiatief komt van internist dr. Bas Bredie en chirurg en hoogleraar prof. dr. Harry van Goor.

Positieve testresultaten

Het kastje is het afgelopen jaar getest onder 110 patiënten. Zij droegen, gedurende de testperiode, het kleine apparaatje wat draadloos alle parameters registreert. Een bijbehorend computerprogramma berekent constant of de parameters van de patiënt zich in een veilig gebied bevinden, of dat verpleegkundige gealarmeerd moeten worden. Het snel oppikken van verandering zorgt ervoor dat er verpleegkundigen, wanneer nodig, sneller een nieuwe behandeling kunnen starten. Dit vermindert nadelige gevolgen voor de patiënt, waaronder ongeplande opname op de intensive care (IC), verlengde opnameduur, reanimatie of zelfs overlijden.

De implementatie werd gedurende de testperiode positief ontvangen. Patiënten voelden zich veiliger en verpleegkundigen kregen meer tijd om een gesprek met de patiënt aan te knopen.

Meer dan alleen veiligheid

Het Radboudumc implementeert de monitoring vanaf komende maand bij alle 60 patiënten op de afdelingen Interne Geneeskunde en Heelkunde. Bredie en Van Goor hopen met het kastje verscheidende ziekteprocessen beter te gaan begrijpen. Zo kan het kastje inzicht geven in de mate van belang van de verschillende vitale functies. Is het de bloeddruk wat achteruitgang indiceert, of juist het hartritme? 

De resultaten zullen naar verwachting eind 2017 worden geëvalueerd. Het Radboudumc hoopt te komen tot een centrum voor monitoring op afstand. De introductie van de nieuwe apparatuur en het testen ervan is tot stand gekomen in samenwerking met het Radboudumc REshape Center.