Rijndam gaat werken met ALS Thuismeten & Coachen App

wo 10 februari 2021 - 12:00
vrouw-rolstoel-computer-laptop
Derdelijn
Nieuws

Rijndam Revalidatie, locatie Erasmus MC, is één van de 10 centra die mogen meedoen aan het implementatieonderzoek van de ALS Thuismeten en Coachen App. Optimale behandeling van ALS-, PSMA- en PLS-patiënten kan een groot verschil maken in de het leven van de patiënten. Belangrijk hierbij is een tijdige behandeling en dus goede monitoring van het ziekteproces, aldus Rijndam. Revalidatie-instelling Revant zet de ALS-app al langer in.

Om het ALS-ziekteproces beter te kunnen volgen en daarmee de zorg beter af te kunnen stemmen op de zorgbehoefte van de patiënt, heeft ALS Centrum Nederland de ALS Thuismeten en Coachen App ontwikkeld. Dit is gebeurd in samenwerking met patiënten en mantelzorgers en met financiële steun van het UMC Utrecht en Stichting ALS Nederland. Als eventuele verbeterpunten voor de implementatie verwerkt zijn, hebben behandelteams in het landelijke ALS Zorgnetwerk ook de mogelijkheid om te gaan werken met de app.

Informatie over fysieke functioneren

In de app vullen ALS-patiënten van Rijndam informatie in over het fysieke functioneren, zoals lopen, slikken of aankleden. Ook wordt er gevraagd naar het gewicht en naar de algemene gesteldheid. De zorgcoach ontvangt deze persoonlijke gezondheidsinformatie direct en bij opvallende zaken wordt een melding aan de arts verstuurd.

Bij bijzonderheden uit de metingen kan er via de app snel contact worden gelegd en eventueel actie worden ondernomen. Ook kunnen er via de berichtenfunctie laagdrempelig vragen gesteld worden en kan de zorgcoach relevante informatie en filmpjes delen.

Zorg op afstand via ALS-app

Revant medisch specialistische revalidatie liet eind 2020 weten dat het goede resultaten had behaald met een pilot voor ALS Thuismeten & Coachen. Op 19 mei 2020 begon Revant op de locatie in Breda met de pilot. Een deel van de zorg voor ALS-patiënten kan nu middels de app op afstand aangeboden aan patiënten met ALS om het ziekteproces beter te volgen en daarmee de zorg beter af te stemmen op de zorgbehoefte van de patiënt. De pilot wordt begeleid vanuit UMC Utrecht.

Patiënten van Revant waren positief over de bruikbaarheid van de app. Ze vinden de ALS-app een geschikte manier van zorg op afstand en vinden het fijn dat een zorgverlener met ze mee kan kijken. De app is geschikt voor dagelijks gebruik en de meeste patiënten lukt het om er een gewoonte van te maken om hem te gebruiken. Ook zorgverleners zijn over het algemeen tevreden over het zorgconcept en het platform van ALS Thuismeten & Coachen. Zij waarderen de app gemiddeld met een 7,3 en geven aan dat de ALS-app goed te combineren is met andere vormen van zorg.

Begeleiding via UMC Utrecht

Het UMC Utrecht laat sinds het voorjaar van 2019 de 80 patiënten die bij het ziekenhuis onder behandeling zijn voor ALS, gebruik maken van de ALS-app. In heel Nederland hebben 1.500 mensen ALS of het daaraan verwante PSMA of PLS. Van deze groep krijgt meer dan 90 procent hun diagnose in het ALS Centrum in UMC Utrecht.

Dankzij de app en een begeleidende website is het mogelijk om meer regie over de eigen zorg te houden. Met een dagelijks contactmoment, een wekelijkse gewichtscontrole en een virtueel spreekuur ervaart de patiënt een betere zorg op maat. Na de goede ervaringen in het ALS Centrum (UMC Utrecht) volgde vanaf februari 2020 invoering in tien andere centra.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!