Rijnlands Revalidatie Centrum haalt VIPP-doel A1

vr 17 augustus 2018 - 07:47
Rijnlands-Revalidatie-Centrum
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) heeft als eerste VIPP-2 deelnemer de A1-doelstelling van het VIPP-programma behaald. Dit heeft een extern auditbureau eind vorige maand vastgesteld. Hiermee heeft het RRC de deadline voor VIPP 2-deelnemers van 1 oktober 2018 ruimschoots gehaald, zo laat de website van het VIPP-programma weten. Voortaan kunnen patiënten een digitaal afschrift van hun gegevens krijgen.

Het RCC is aan het fuseren met Sophia Revalidatie. Na een formeel akkoord van het Ministerie van Volksgezondheid, kan het RCC het bij de doelstelling behorende subsidiebedrag definitief als toegekend beschouwen. Sophia Revalidatie wordt binnenkort ook getoetst door het auditbureau. De twee centra zijn actief in Leiden en Alphen aan den Rijn. VIPP 2 is gericht op categorale instellingen zoals klinische revalidatiecentra en dialysecentra.

Meer regie patiënt met portaal

De Raad van Bestuur van het RRC en Sophia Revalidatie stelt blij te zijn met het positieve resultaat. Het bij A1 behorende patiëntenportaal ziet de RvB als een hele goede ontwikkeling. “We vragen het al lange tijd van patiënten: ‘denk mee, beslis mee!’ Met het patiëntenportaal hebben we een prachtig instrument in handen waarmee we de patiënt intensiever bij zijn behandeling betrekken. Dit sluit helemaal aan bij het doel van medisch specialistische revalidatie: de patiënt leren om zelf de regie over zijn behandeling en zijn aandoening te nemen.” VIPP is opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), om te stimuleren dat in 2020 alle Nederlanders digitaal toegang hebben tot hun medische gegevens én medicatie-overzichten digitaal inzichtelijk zijn. Hierdoor kunnen patiënten zich beter voorbereiden op het gesprek met hun arts en zijn zij beter in staat mee te denken en te beslissen in hun behandeling. De zorg zou hierdoor patiëntgerichter, doelmatiger en veiliger worden.

Doelstellingen VIPP

Het VIPP-programma bestaat uit twee delen. Elk deel bevat meerdere modules ofwel doelstellingen. Het gaat om: gegevensuitwisseling met de patiënt (patiënt en informatie, A1 t/m A3) en gegevensuitwisseling tussen professionals en met de patiënt rondom medicatie (patiënt en medicatie, B1 en B2). Er doen 66 ziekenhuizen mee aan het VIPP-programma. 24 ziekenhuizen hebben A1 nu succesvol afgerond en 27 B1 (waarvan de deadline is uitgesteld tot 1 december 2018). De doelstellingen zijn als volgt:
  • Vanaf 1 oktober 2018 kan de patiënt op aanvraag een download van zijn/ haar medische gegevens krijgen.
  • Vanaf 31 december 2018 kan de zorginstelling een digitaal actueel overzicht van medicatie van de patiënt raadplegen.
  • Vanaf 31 december 2019 heeft de zorginstelling een beveiligd patiëntenportaal waarin de patiënt zijn/ haar medische gegevens kan inzien.
  • Vanaf 31 december 2019 kan de zorginstelling medicatievoorschriften digitaal aanbieden als vooraankondiging en/of recept.
  • Vanaf 31 december 2019 kan de zorginstelling digitaal een actueel medicatieoverzicht (inclusief medicatieafspraken) aan de patiënt verstrekken bij ontslag.

Aansluiten op landelijke standaarden

VIPP sluit aan op bestaande landelijke standaarden en zorgt voor de implementatie daarvan. Dat betekent dat er in dit programma geen nieuwe standaarden worden ontwikkeld maar dat wordt aangesloten bij landelijke standaarden, waaronder:
  • Basis Gegevensset Zorg (BGZ) (programma registratie aan de bron)
  • Standaarden medicatieproces (programma medicatieproces)
  • Standaarden voor uitwisseling met een PGO (Medmij-programma)
VIPP is ontwikkeld door ziekenhuiskoepel NVZ, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de miljoenennota van 2016 heeft VWS een bedrag van 105 miljoen euro gereserveerd voor het versnellingsprogramma.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!