Zo’n 187 miljoen euro per jaar, dat zijn de maatschappelijke kosten van enkelblessures in Nederland. Effectieve preventie kan dit bedrag fors terugbrengen. Het project Versterk je Enkel van het Onderzoekprogramma Sport draagt hier met twee apps aan bij. Voor dat resultaat ontving projectleider Evert Verhagen van het VUmc op 3 november 2016 een ZonMw-parel tijdens het symposium Sportblessurepreventie in Amsterdam.
Elk jaar kampen 680.000 sporters met een enkelblessure. De kans dat zo'n blessure in de toekomst weer gaat opspelen is ongeveer 33 procent, stelt het VUMC. Met de 'Versterk je Enkel' app kunnen geblesseerde enkels sneller genezen en nieuwe blessures voorkomen worden. De Versterk je enkel-app wordt aangeboden door VeiligheidNL in samenwerking met EMGO+ , de sportbonden en enkelexperts.Lateraal enkelbandletsel (een blessure aan de buitenste banden) is een van de meest voorkomende sportblessures in Nederland. Het risico op herhaald letsel is ook groot. Een acht weken durend trainingsprogramma vermindert dit risico, maar alleen als een sporter tenminste driekwart van het programma uitvoert.
Bevordering therapietrouw
Om de therapietrouw te bevorderen is eerder al de Versterk je Enkel-uitvouwkaart gemaakt, met daarop de oefeningen. Die oefeningen zijn nu ook opgenomen in een gelijknamige app, met als speciaal onderdeel korte instructiefilmpjes. Uit onderzoek blijkt dat beide tools effectief de therapietrouw vergroten.Bij het onderzoek, bij de verspreiding van de onderzoeksresultaten en bij de beoogde implementatie van de tools, was een consortium van relevante partners nauw betrokken. Zij vertegenwoordigen de wetenschap, de (para)medische behandelaars van enkelblessures (huisarts, fysiotherapeut, sportfysiotherapeut en sportarts), de sportwereld en de zorgverzekeraars. De strategie voor de implementatie ligt klaar. De uitrol gaat van start zodra de resultaten over de effectiviteit op langere termijn beschikbaar zijn. Intussen zijn zowel de app als de uitvouwkaart al wel beschikbaar voor de praktijk.