Stap dichter bij Europese ambities digitalisering zorg

wo 26 september 2018 - 11:30
Europese-Commissie-2
Digitalisering
Nieuws

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft een positief advies uitgebracht over plannen van de Europese Commissie om zorg en gezondheid op Europese schaal te verbeteren. Die plannen staan bekend onder de mededeling ‘Transformation of Health and Care in the Digital Single Market, empowering citizens and building a healthier society’.

De EC keurde de plannen op 25 april al goed. Nu moeten het Europees Parlement en de Europese Raad er nog over stemmen. Het EESC is van mening dat gelijke toegang tot gezondheidszorg, een van de hoofddoelstellingen van het gezondheidsbeleid, baat kan hebben bij digitalisering. Het EESC is het, zo stelt de EC in een persbericht, eens met de in de plannen geschetste visie:
  • De gezondheid bevorderen.
  • Ziekten voorkomen en bestrijden.
  • Tegemoet komen aan onbeantwoorde behoeften van patiënten.
  • Het voor burgers gemakkelijker maken om gelijke toegang te hebben tot hoogwaardige zorg door passend gebruik van digitale innovaties en sociale economie.
Verder meent het EESC dat het van essentieel belang is om de Europese gezondheidszorg- en zorgstelsels duurzamer te maken en het potentieel van de digital single market (één digitale markt) maximaal te benutten door meer gebruik te maken van digitale producten en diensten op het gebied van gezondheid en zorg.

Impact digitale transformatie

In zijn advies beschouwt het EESC onder meer de impact van digitale transformatie op gezondheid en zorg voor mensen, maar ook op sociale en gezondheidssystemen, de digitale markt en op dienstverleners. Met betrekking tot de eerste prioriteit van de EC, bevorderen van veilige toegang tot de eigen gezondheidsgegevens van de burgers in de hele EU, steunt het EESC de inspanningen van de Commissie voor de ontwikkeling en invoering van het Europese formaat voor de uitwisseling van elektronische medische verslagen. Het EESC onderstreept verder dat ‘Burgers het recht moeten hebben op toegang tot hun gezondheidsgegevens. Ze beslissen zelf of en wanneer ze hun gegevens willen delen.’

Europese data-infrastructuur

Het EESC ondersteunt het streven om burgers veilige toegang te geven tot betrouwbare gezondheidsgegevens over de grenzen heen, om onderzoek en ziektepreventie te bevorderen. Het onderstreept daarmee het belang van een Europese data-infrastructuur. Zo kunnen onderzoekers en andere professionals EU-breed middelen bundelen, zoals gegevens, expertise, computerverwerking en opslagcapaciteit. Digitale transformatie biedt volgens de EESC burgers de mogelijkheid om op ruime schaal toegang te krijgen tot innovatieve en efficiëntere kennis op het gebied van gepersonaliseerde gezondheidszorg. Bij technische ontwikkeling staan daarom interpersoonlijke relaties en sociale banden weer in het centrum van de medische praktijk en zorg. (Klik hier voor een vergrote versie). Digitale hulpmiddelen stellen mensen in staat om hun gezondheid beter te beheren, preventie te stimuleren en feedback en interactie tussen gebruikers en zorgaanbieders mogelijk te maken. Het EESC meent verder dat digitalisering van gezondheid niet alleen de tijd in het ziekenhuis zal verminderen, met een direct positief effect op de gezondheidszorg in ziekenhuizen, maar ook zal bijdragen aan het herstel van patiënten zelf. Het EESC onderschrijft tot slot de steun van de EU voor kleine en middelgrote ondernemingen die digitale oplossingen ontwikkelen voor persoonsgerichte zorg en feedback van patiënten.

Digitale ondersteuning gezondheidsplannen

Het EESC meent concluderend, dat gelijke toegang tot gezondheidszorg - een van de hoofddoelstellingen van het gezondheidsbeleid - baat kan hebben bij digitale ondersteuning. Het is daarom van essentieel belang de duurzaamheid van de Europese gezondheidszorg- en zorgstelsels te vergroten en het potentieel van de digitale interne markt te helpen maximaliseren door meer gebruik te maken van digitale producten en diensten op het gebied van gezondheid en zorg. Verder stelt het EESC voor onderzoek en innovatie te bevorderen met betrekking tot de integratie van digitale technologieën om de gezondheidszorgprocessen te vernieuwen, bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, Internet of Things (IoT) en interoperabiliteit.

Ambitieuze plannen digitalisering

Afgelopen augustus ontvouwde Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid en Voedselveiligheid) in ICT&health 4 al de ambitieuze plannen van de Europese Commissie op het gebied van gezondheid en welzijn. Speerpunten zijn onder meer toegang geven tot persoonlijke gezondheidsgegevens overal in Europa, big data samenbrengen voor genoomonderzoek en het opsporen van uitbraken van infectieziekten en hoogwaardige onderzoeksprojecten in digitale gezondheidszorg financieren om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en zeldzame aandoeningen te bestrijden.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!