Een tekort aan gekwalificeerd personeel vormt een belangrijkste belemmering voor groei van de Nederlandse cloud- en hostingsector. Dat stelt de helft van de afgevaardigden van Nederlandse hosting- en cloud-dienstverleners na onderzoek in opdracht van stichting DHPA (samenwerkingsverbond van 32 hosting- en cloud-providers) en brancheorganisatie ISP Connect (belangenorganisatie voor ruim tachtig service-providers).
Opleidingen sluiten niet aan bij de grote vraag naar technisch experts. Michiel Steltman, directeur van DHPA. 'De uitstroom van opleidingen bestaat nu vooral uit business en informatie-analisten, projectmanagers en ITIL-professionals die gericht zijn op klassieke kantoorautomatisering. Wij zijn juist op zoek naar mensen met diepgravende technische kennis, zoals netwerk-engineers, virtualisatie-specialisten en mensen die grote netwerkomgevingen en cloud-platformen technisch kunnen beheren.'Simon Besteman, directeur van ISP Connect:
'Naast andere initiatieven op het gebied van instroom en kwaliteitsborging zijn we in 2014 begonnen met het opzetten van een eigen opleiding voor de hostingsector. Hiermee geven wij gehoor aan de grootste zorgen van de ondervraagden.' Volgens Steltman moet de zogenoemde cloud-universiteit op 1 januari 2015 van start gaan en de eerste tientallen cursisten gaan opleiden.De belangenorganisaties benadrukken dat de hostingsector één van de weinige sectoren in Nederland is die ondanks economische tegenwind en de toenemende activiteit van de internationale cloud aanbieders onverminderd blijft groeien. 'De meerderheid van de onderzochte bedrijven rapporteert groei, de helft groeit zelfs met meer dan 10 procent.' Volgens de ondervraagden zet de trend van schaalvergroting zich door. 40 procent van de bedrijven heeft in de afgelopen jaren overnames gedaan. 'Hiermee stijgt ook de vraag naar gekwalificeerd personeel. En juist het personeel is een reden voor zorgen. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan dat het tekort aan gekwalificeerd personeel een belangrijke belemmering voor groei is, schrijven de organisaties in een toelichting.
Security als dienst
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de belangrijkste omzetgeneratoren in 2014 gelijk zijn aan die van 2011. De meestgenoemde activiteiten zijn shared hosting, managed hosting, IaaS en dedicated hosting. 'Relatief nieuw is security als dienst, maar ondanks de toename aan dreigingen genereert deze discipline nog weinig omzet. Voor de toekomst wordt de meeste groei verwacht in managed hosting', lichten de belangenorganisaties toe.Volgens DHPA en ISP Connect neemt het belang van carrier-neutrale datacenters toe. 40 procent van de hosters heeft zijn datacenter-infrastructuur niet in eigen beheer. Een vijfde van de hosters heeft duizend of meer fysieke servers. De virtualisatiegraad van die fysieke servers ligt boven de 60 procent. Hosters met meer servers in beheer hosten meer virtuele machines per fysieke server.
Vraag naar certificering
De vraag naar certificering groeit volgens de organisaties fors. In 2012 vond 27 procent van de ondervraagden degelijke certificeringen belangrijk, in 2014 steeg dit percentage naar 89 procent. 'Hiermee wordt de behoefte naar een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk binnen de sector onderstreept. Op dit moment bestaat een dergelijk keurmerk niet. Dit bemoeilijkt het vergelijken van veiligheid en kwaliteit tussen providers. We zijn ons als sector bewust van deze behoefte. We participeren daarom in verschillende initiatieven die een fundamentele verbetering beogen van kwaliteitsborging in de complexe online leveringsketens', aldus Steltman.
DHPA onderzoekt jaarlijks de ontwikkelingen in de Nederlandse cloud- en hostingsector. Voor deze vierde editie hebben de DHPA en branchevereniging ISPConnect de krachten gebundeld. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Metisfiles. Bron: computable