Telemonitoring, digitale beslisondersteuning focusgebieden Vliegwielcoalitie

ma 29 januari 2018 - 13:10
20180126_hucopix_lowres_nologo_082
eHealth
Nieuws

Telemonitoring van hartfalen en digitale beslisondersteuning zijn de twee toepassingsgebieden waar de komende twee jaar digitale toepassingen door een brede Vliegwielcoalitie van zorgpartijen opgeschaald worden. Dat maakte Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland, vrijdag 26 januari bekend tijdens de ICT&health conference in Utrecht.

Net zoals secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS is volgens Dianda Veldman opschaling van digitale toepassingen in de zorg de eerstvolgende stap voor verbetering van zorg in Nederland. “In de VS is veel al grootschalig. Daar heeft een ziekenhuisorganisatie soms 50 locaties. Na een kleinschalige pilot is een uitrol relatief eenvoudig. Hier in Nederland is opschalen minder eenvoudig.”

‘Schuld van de patiënt’

Veldman refereerde aan een debat tijdens de ICT&health Experience in januari 2017, waar andere deelnemers zoals Gerritsen, Lucien Engelen (REshape) en Mark van Houdenhoven (Sint Maartenskliniek) wezen op de macht van patiënten om zorgpartijen te dwingen tot het invoeren van digitale toepassingen. “De patiënt moest er om vragen, dat leek er een beetje op alsof het de schuld van de patiënt is dat het nog niet is gebeurd.” Reden voor Veldman om alle partijen samen te brengen. Zorgaanbieders, verzekeraars, leveranciers, toezichthouders, patiënten. Anders blijft iedereen naar elkaar kijken. Afgelopen jaar ging de Vliegwielcoalitie –veel mensen op persoonlijke titel - aan de slag om stakeholders voor zorgopschaling bij elkaar te krijgen en naar doelstellingen toe te werken. Daaruit volgde vorig jaar september de keuze voor opschaling van twee specifieke toepassingsgebieden voor e-health.

Focus nodig bij opschalen

“Er is focus nodig, je kunt niet alles tegelijk opschalen. Daarom willen we twee toepassingsgebieden concreet opschalen. Niet één oplossing van één leverancier, maar een thematiek waar meer partijen al oplossingen voor bedacht hebben, en volwassen genoeg voor opschaling. Het moet wel aan de triple aim-doelen voldoen: beter voor patiënt, voor kwaliteit zorg, kosten besparend. Uit de ruime hoeveelheid inzendingen is een keuze gemaakt door een patiëntenpanel en een panel van professionals (verzekeraars, aanbieders, zorgprofessionals).
  • Waarom telemonitoring van hartfalen? Omdat er ruim 142.000 patiënten met hartfalen zijn, waarvan er pas 1.200 gebruik maken van telemonitoring. Er is al een aantal geslaagde toepassingen ( zoals Hartwacht, Hartfalen in beeld) die de komende twee jaar vanuit het zorgveld ondersteuning moeten krijgen.
  • Zo zijn er ook al meer toepassingen op het gebied van digitale beslisondersteuning, ofwel digitale hulp om te besluiten over bepaalde behandeling, bijvoorbeeld wel of geen operatie bij liesbreuk. “Dat is beter dan even een kwartier bij arts: rustig voorlichting tot je nemen en dan samen met arts of verpleegkundige bepalen wat je wil.” Vooralsnog zullen twee of drie toepassingen worden opgepakt.

In beweging krijgen

Veldman benadrukt dat de Vliegwielcoalitie de komende jaren hard zal werken aan het in beweging krijgen van partijen die nu nog niet meedoen. “maar er is al een belangrijke basis.  De vier grote verzekeraars doen al mee. Zij zullen dit initiatief in beeld brengen bij zorgaanbieders in hun regio.”

Nog weinig samen beslissen

De Patiëntenfederatie geeft een toelichting op de keuze voor de twee toepassingsgebieden op de eigen website. Volgens de organisatie wil het overgrote deel van de patiënten (94%) betrokken worden bij het nemen van belangrijke beslissingen over zijn of haar behandeling. In de praktijk blijkt echter dat slechts bij de helft van de besluiten sprake is van samen beslissen door zorgverlener en patiënt. Een manier om samen beslissen te stimuleren is het introduceren van digitale keuzehulpen voor de patiënt. ‘Wanneer de patiënt mee kan beslissen over een behandeling, zal hij zich hier goed bij voelen en daar ook achter staan. Dit zal leiden tot meer patiënttevredenheid, hogere therapietrouw en doelmatig gebruik van zorg. Ook artsen hebben belang bij digitale keuzehulpen, zij krijgen meer inzicht in voorkeuren van de patiënt, hierdoor kan er een kwalitatief effectiever consult plaatsvinden.’

Effectieve manier van zorg

Telemonitoring bij hartfalen is volgens de Patiëntenfederatie een effectieve manier van zorg. Het reduceert heropnames en vermindert sterfte. Ook leidt het tot betere kwaliteit van leven en draagt het bij aan regie en onafhankelijkheid van de patiënt. Door het op afstand volgen en begeleiden van patiënten worden deze veel vaker en constanter gemeten. Zo zijn afwijkingen en verslechtering sneller op te merken en kan hier beter op ingespeeld worden.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!