Thuismonitoring voor zwangere vrouwen bij Slingeland

18 april 2024
Monitoring
Nieuws

Soms hebben vrouwen tijdens hun zwangerschap extra controles nodig. Het ongeboren kindje wordt dan extra goed in de gaten gehouden met behulp van een hartfilmpje (CTG). Tot voor kost moest de zwangere hiervoor vaak worden opgenomen of dagelijks naar het ziekenhuis komen. Met thuismonitoring is dat niet altijd meer nodig.

Zwangere vrouwen in het Slingeland hebben nu de optie om thuis zelf een CTG uit te voeren. De gynaecoloog of verloskundige kijkt dan op afstand mee. Begin april is de eerste zwangere gestart met het thuismonitoren van haar kindje. De thuismonitoring wordt ingezet bij zwangere vrouwen met een risicovolle zwangerschap, bijvoorbeeld bij vroegtijdig gebroken vliezen of een groeiachterstand. Voordat ze starten met thuismonitoring krijgen ze in het ziekenhuis uitgebreide instructies over hoe ze zelf een hartfilmpje van hun baby kunnen maken. Daarna krijgen ze een koffertje met benodigdheden waarmee ze thuis zelf aan de slag kunnen.

“We spreken een tijdstip af waarop de zwangere de apparatuur aansluit. Wij kunnen dan via een beveiligde omgeving op afstand meekijken”, vertelt klinisch verloskundige Bianca Bosman. “Na de CTG hebben we telefonisch contact. We vragen hoe het is gegaan, bespreken de uitslag en kunnen eventuele vragen beantwoorden. Het is belangrijk dat de zwangere vrouw zich goed voelt bij de thuismonitoring. Daar hebben we in elk gesprek extra aandacht voor.”

Minder ziekenhuisbezoeken

Belangrijkste voordeel van thuismonitoring is dat zwangere vrouwen niet meer dagelijks naar het ziekenhuis hoeven te komen. Dat kan namelijk een grote belasting zijn voor de vrouw en haar gezin. “Met thuismonitoring kunnen we het ziekenhuisbezoek beperken tot één keer per week”, vertelt Sandra ter Horst, teammanager Vrouw en Kind. “Dat geeft meer vrijheid en het vergroot de zelfstandigheid van de zwangere. Bovendien verlaagt het de werkdruk van de zorgmedewerkers en houden we bedden vrij voor andere patiënten.”

Deze technologie wordt internationaal al vaker toegepast en ook in Nederland gaan steeds meer ziekenhuizen over op deze hoogstaande manier van monitoring. Bravis biedt deze innovatieve wijze van zorg op afstand sinds eind vorig jaar aan, eEn ook SJG Weert laat zwangere vrouwen sinds kort thuis zelf een hartfilmpje maken.

Zwangerschapsdiabetes

Ook bij zwangerschapsdiabetes worden vrouwen steeds vaker thuis gemonitord. In het Martini Ziekenhuis in Groningen worden vrouwen met zwangerschapsdiabetes sinds vorig jaar begeleid en behandeld via een app. Mocht er aanleiding toe zijn dan neemt de diabetesverpleegkundige via de app contact op met de zwangere. Met deze thuismonitoring krijgt de zwangere meer regie over het eigen zorgproces en hoeft ze ook minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Verder biedt de app ook informatie over zwangerschapsdiabetes.

Digitale monitoring zwangere vrouwen

Thuismonitoring voor zwangere vrouwen met behulp van digitale toepassingen lijkt relatief nieuw, maar in het Zwolse Isala ziekenhuis bestaat de optie in eenvoudigere vorm al 16 jaar. Met name basiswaarden zoals de bloeddruk werden en worden door patiënten zelf gemeten en doorgegeven. Die monitoring op afstand begon in november 2007 als een zorgvernieuwingsproject, maar is tegenwoordig gewone zorg binnen het Isala Vrouw-kindcentrum geworden. De beschikbare technologie was 16 jaar geleden, in vergelijking met de huidige standaarden echter beperkt. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden voor comfortabele, uitgebreide en nauwkeurige thuismonitoring sterk uitgebreid.