Thuistestkit voor kankerpatiënten goedgekeurd in UK

wo 29 mei 2024 - 08:52
Diagnostiek
Nieuws

Een nieuw hulpmiddel waarmee kankerpatiënten thuis zelf hun bloed kunnen testen, is officieel goedgekeurd voor gebruik in de UK. Dankzij deze thuistestkit hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor bloedonderzoek. Na een testfase met het hulpmiddel in het Christie-ziekenhuis (een van de beste kankercentra in Europa) in Manchester wordt het nu in gebruik genomen in twaalf ziekenhuizen.

Wie voor kanker wordt behandeld, moet geregeld zijn bloed laten onderzoeken op allerlei gezondheidsindicatoren, zoals het hemoglobinegehalte en het aantal witte bloedcellen. Al die ziekenhuisbezoekjes vragen veel van een kankerpatiënt, die toch al minder energie heeft door de intensieve behandeling.

De 52-jarige Lynn Thompson, die sinds 2017 zowel eierstokkanker als darmkanker heeft gehad en de kit als patiënt heeft getest, vond het heel prettig om een deel van die bloedonderzoeken thuis te kunnen doen. De bezoeken aan het ziekenhuis vergden zowel lichamelijk als mentaal veel van haar, met name ook door haar angst voor naalden. “Telkens als er bloed geprikt moest worden, viel ik flauw. En daar had ik dan de rest van de dag nog last van. Voor de thuistest is alleen een vingerprikje nodig dat geen pijn doet. Het gaat maar om een heel klein beetje bloed en je ziet er niks van. Niets om bang voor te zijn dus.” Het apparaat, dat ongeveer zo groot is als een kleine printer, stuurt de resultaten direct door naar het ziekenhuis.

Efficiënter voor ziekenhuizen

Volgens Sacha Howell, hoogleraar medische oncologie aan de University of Manchester, biedt het apparaat niet alleen voordelen voor de patiënt, maar ook voor het ziekenhuis. Het Christie heeft onlangs diverse bloedafnamecentra geopend in de regio, zodat patiënten dichter bij huis bloed kunnen laten afnemen. Die moeten echter nog steeds worden bemand. Howell: “Als patiënten thuis zelf hun bloed kunnen testen, zou dat de zorg veel efficiënter maken.”

De resultaten van de testfase in het Christie zijn veelbelovend, ook al werd slechts getest met een klein aantal patiënten. In totaal namen 22 patiënten deel aan een thuisonderzoek, aangevuld met onderzoeken voor reglementaire goedkeuring met 470 patiënten. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe 'The Liberty' van entia werkt.

Verder onderzoek nodig

Volgens Cancer Research UK is gezien het kleine aantal patiënten voorzichtigheid geboden. “De techniek staat nog in de kinderschoenen en er moet meer onderzoek naar worden gedaan. De reglementaire goedkeuring zegt niets over de effectiviteit of klinische bruikbaarheid van de testkit. Om deze vragen te beantwoorden, moet verder klinisch onderzoek worden gedaan naar het apparaat voordat het in meer ziekenhuizen kan worden gebruikt.”

De baas van Entia, het bedrijf dat de testkit produceert, is echter optimistisch. Volgens hem is dit het eerste apparaat dat het aantal bloedcellen kan tellen en dat patiënten thuis kunnen gebruiken. Hij zegt hierover: “Het apparaat geeft inzicht in de gezondheidstoestand van patiënten en stelt medisch zorgverleners zo in staat in een vroeg stadium in te grijpen bij complicaties. Dit voorkomt ziekenhuisopnames en behandelonderbrekingen.”

Thuistests

Thuistests worden vooral gebruikt voor het vroegtijdig opsporen van aandoeningen om een tijdige diagnose te kunnen stellen en snel een behandeling te kunnen opstarten. In 2022 heeft NWO 3,8 miljoen euro toegekend aan het Check@Home-onderzoek: een vijf jaar durend onderzoek naar hoe hart- en vaatziekten, chronische nierschade en diabetes type 2 in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord en behandeld. Dit consortium wil de genoemde aandoeningen in een vroeg stadium opsporen via onder meer thuistesten. En vorig jaar is uit onderzoek gebleken dat een eenvoudige thuistest een effectieve methode blijkt te zijn voor het vroegtijdig opsporen van nierschade.