UMCG biedt betere voorbereiding op bestraling met VR-app

do 24 mei 2018 - 08:50
VRchemotherapie
Apps
Nieuws

​​​​​​​​​​Patiënten van het Groningse UMCG die voor kanker behandeld worden, kunnen zich met behulp van een virtual reality-app beter voorbereiden op hun bestraling. Zij krijgen een virtuele tour over de afdeling Radiotherapie en het protonentherapiecentrum van het UMCG. Het doel is dat zij vooraf al goed weten wat zij kunnen verwachten tijdens de behandeling. De app is bedoeld voor kinderen en volwassenen en is er voor zowel protonen- als fotonenbestraling.

Het UMCG hoopt zo eventuele angst voor bestraling weg te nemen en de voorbereiding van patiënten op met name protonenbestraling efficiënt te maken. Wie wordt bestraald, kun zich kwetsbaar voelen, alleen in een bestralingsruimte met indrukwekkende apparatuur en onbekende geluiden. Aan de bestraling gaan vaak ook veel voorbereidingen vooraf. De virtuele tour bereidt patiënten hierop voor en leidt hen onder andere langs de CT-ruimte voor het maken van een scan, de ‘mouldroom’, waar hulpmiddelen voor een goede positionering worden gemaakt, zoals een kussentje voor onder je benen of een fixatiemasker, en de uitslaapkamer, waar kleine kinderen na de bestraling rustig wakker kunnen worden uit hun narcose. Patiënten kunnen zelf kiezen wat zij willen zien, door met hun ogen zogenoemde ‘hotspots‘ te volgen, waardoor extra informatie in beeld en geluid beschikbaar komt. Zo kunnen zij ervaren hoe het is om in een CT-scanner geschoven te worden of een masker over je gezicht te krijgen.

Tour afgestemd op patiënt

De virtuele tour is afgestemd op de afzonderlijke patiënt: of je nu als volwassene voor fotonenbestraling komt, als kind voor protonenbestraling, of de bestraling plaatsvindt met of zonder hulpmiddelen. Voor kinderen tot 9 jaar is een tour beschikbaar waarin zij worden begeleid door het animatiefiguurtje ‘Radion‘. Ouders kunnen meekijken met hun kind en de route volgen die het kind kiest. Kinderen die een fotonenbestraling moesten ondergaan, kregen vroeger een ‘echte’ rondleiding over de afdeling Radiotherapie. In het nieuwe protonentherapiecentrum is hier echter geen mogelijkheid voor, omdat de voorbereiding van patiënten op protonenbestraling zeer efficiënt moet gebeuren in verband met de beschikbaarheid van de protonenbundel (‘beam’). Patiënten die bestraald moeten worden, ontvangen thuis een brief met inlogcode en een virtual reality bril. Met de persoonlijke code krijgen zij toegang tot de app, die zij kunnen downloaden op een mobiele telefoon. De virtuele tour is te bekijken door de telefoon in de VR-bril te plaatsen, maar ook zonder bril is de tour te zien. De app is ontwikkeld in samenwerking met het Groningse bedrijf VIEMR, specialist in Virtual Reality en Augmented Reality oplossingen, en communicatiebureau RTRN.

Over protonentherapie

Protonentherapie is een voor Nederland nieuwe, innovatieve  bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor er minder straling komt in de omliggende gezonde weefsels en het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen op lange termijn, afneemt. Kinderen zouden extra voordeel hebben bij deze alternatieve vorm van bestraling. Nederland telt sinds 2017 twee nieuwe centra voor protonentherapie: in Groningen en Delft. Koningin Máxima opende 8 juni 2018 officieel het UMCG Protonentherapiecentrum in Groningen. Het UMCG Protonencentrum is het eerste centrum in Nederland dat protonentherapie sinds januari 2018 aanbiedt aan patiënten. Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMCG Comprehensive Cancer Center, dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt, zowel volwassenen als kinderen. Als enig centrum in Nederland behandelt het UMCG ook kinderen met protonentherapie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!