Het HMC Endometriosecentrum zet een therapie met een VR-bril in. Het doel is om chronische pijn bij vrouwen te verlichten. “Met dit programma is het mogelijk om het brein te trainen om minder pijn te ervaren en daardoor meer in balans te komen, zonder bijwerkingen of risico’s”, vertelt gynaecoloog Moniek van der Zanden. De nieuwe VR-therapie past uitstekend bij de holistische aanpak die het Endometriosecentrum nastreeft.
Het programma duurt ongeveer zes weken en bestaat uit een aantal trainingen met de VR-bril. “Patiënten maken via de bril als het ware een ontdekkingsreis door hun lichaam,” vertelt gynaecoloog Moniek van der Zanden. “Als een vrouw de VR-bril opzet, ziet ze hoe het zenuwstelsel eruit ziet en welke weg pijnsignalen afleggen. Het idee is dat ze begint op de plek waar ze pijn voelt. In de virtuele wereld zijn de pijnpunten zichtbaar in de vorm van kleine rode bolletjes. Die bolletjes moet ze beschieten om als het ware de pijnprikkels uit te schakelen, het lijkt best een beetje op een computerspel.”
VR-therapie
Op deze manier worden vrouwen met endometriose geholpen, die ondanks behandeling met medicijnen of een operatie, nog steeds veel last hebben van pijn. Bij vrouwen met endometriose zit er buiten de baarmoeder weefsel dat lijkt op het baarmoederweefsel zelf. Het is een goedaardige aandoening, die echter niet vanzelf overgaat en soms dus kan leiden tot chronische pijnklachten.
Patiënten die ondanks behandelingen toch blijven kampen met pijn, kunnen nu dus deze innovatieve VR-therapie volgen. Deze is gericht op het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven. De inzet van VR-brillen rukt in de zorg opvallend snel op. Met virtual reality kunnen patiënten onder meer worden voorbereid op een operatie maar het kan ook ondersteunend zijn om bijvoorbeeld mensen met prikangst te ondersteunen. Tevens kan de inzet van VR helpen om zwangerschapspijn effectief te verminderen.
Pijn bij endometriose
Het afgelopen jaar wordt VR ook steeds vaker met succes ingezet als therapie om chronische pijn te lijf te gaan. Dat is ook in het geval bij het HMC Endometriosecentrum waar vrouwen met langdurige pijn ten gevolge van endometriose worden geholpen. Moniek van der Zanden, gynaecoloog in het HMC Endometriosecentrum legt op de website van het centrum uit hoe de VR-therapie werkt: “Veel vrouwen met endometriose hebben langdurig pijn ervaren. Hun zenuwstelsel is gewend geraakt aan deze pijn en daarom kunnen er pijnsignalen blijven bestaan. Ook als het onderliggende probleem is behandeld. Het lijkt een beetje op fantoompijn. Deze pijn heeft veel invloed op hun leven. Met dit programma is het mogelijk om het brein te trainen om minder pijn te ervaren en daardoor meer in balans te komen, zonder bijwerkingen of risico’s.”
Het innovatieve therapieprogramma past goed bij de holistische benadering van het HMC Endometriosecentrum. Het is volgens betrokkenen het eerste endometriosecentrum dat dit speciale programma met VR-therapie aanbiedt.
Pijnpsychologie
De therapie bestaat uit verschillende ‘levels’. Zo is er een level in een ander deel van het zenuwstelsel waarin de patiënt een mindfulness oefening doet. Het therapieprogramma eindigt in de hersenen, waar ze een oefening moet doen die ook wordt gebruikt bij traumaverwerking. Allemaal met de bedoeling dat vrouwen straks minder heftig reageren op de pijn.
Met deze bijzondere therapie wordt het brein getraind om anders om te gaan met pijnsignalen. Naast de inzet van VR zijn er ook gesprekken over pijnpsychologie. Vrouwen leren al doende hoe pijn werkt en hoe ze ermee kunnen omgaan. Ze doen thuis in een werkboek oefeningen en werken toe naar een herstel om weer normaal te functioneren.