VR-operatie eerste stap op weg naar andere opleiding chirurgen

za 16 april 2016 - 12:41
Dr-Shafi-Ahmed
Opleiding
Nieuws

Op 14 april is de eerste in 360-graden video opgenomen operatie via een 4K livestream uitgezonden. Initiatiefnemer was dokter Shafi Ahmed, chriurg, kankerspecialist en mede-oprichter van Medical Realities. Deze onderneming richt zich op virtual reality en augmented reality-toepassingen voor de medische wereld.

De operatie zelf, waarbij een tumor werd verwijderd, werd opgenomen via een 360-graden camera die boven de operatietafel was bevestigd. Via een mobiele app van Medical Realities was de livestream te volgen door gebruikers van Android- en iOS-devices.

De doelgroep voor het bekijken van de twee uur durende routine-ingreep bestond onder andere uit chirurgen, medische studenten en andere belangstellenden.

Het uiteindelijke doel van dit soort streams, te bekijken via VR Headsets zoals Google Cardboard, is het aanvullen van leertrajecten voor medici in opleiding door hen inzicht te geven in hoe een operatie er in de praktijk uit ziet zonder er bij te hoeven zijn. “Het is belangrijk dat mensen die in opleiding zijn als dokter ook de problemen bij een operatie zien. Een perfecte operatie bestaat niet. Als er complicaties zijn, moet je ook kunnen zien hoe die aangepakt worden.”

Oplosen medische vraagstukken

Ahmed bestudeert al jaren de mogelijkheden van consumentgerichte technologie om medische vraagstukken op te lossen. Hij heeft in 2013 al eens een operatie live gestreamd via een Google Glass. 13.000 studenten volgden deze stream. Vragen die zij stelden, werden direct op een schermpje van de Google Glass getoond, zodat Ahmed de vragen direct kon beantwoorden. De mede-oprichter van Medical Realities verwacht dat technologie zoals VR en AR radicale veranderingen inhouden voor de wijze waarop klinische ingrepen zoals operaties aangeleerd worden.

Volgens een rapport van de Lancet Commission on Global Surgery uit 2015, hebben circa 5 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot veilige chirurgie. Om dat te veranderen, zijn er mondiaal circa twee miljoen extra chirurgen, anesthesisten  en verloskundigen nodig, waarvoor opleiding beschikbaar moet zijn. Via VR en AR kan hier aan tegemoet gekomen worden. “Als mensen hiervoor een Oculus Rift of een Google Cardboard kunnen gebruiken in combinatie met een smartphone, dan kun je veel meer bereiken dan met traditionele opleidingen. Duizenden medische studenten kunnen op afstand getraind worden door iemand in Harvard, of Londen, of Rome. Ze hebben alleen een smartphone en een goede 3G- of 4G-verbinding nodig.”

VR pas eerste stap

VR is overigens pas de eerste stap. Op termijn denkt Ahmed dat het mogelijk is om zelf virtuele operaties uit te voeren met behulp van door computers gegenereerde virtuele lichamen die reageren op handelingen van chirurgen in opleiding.

https://www.youtube.com/watch?v=4b_62pUSLVg