VR-platform Vrendle moet mensen van angststoornis afhelpen

ma 17 oktober 2016 - 15:25
Nieuws

Het helpen van mensen met angststoornissen. Daarvoor is het nieuwe VR-platform Vrendle bedoeld, die dinsdag 11 oktober officieel is gelanceerd. Vrendle komt uit de koker van Coolminds, dat de afgelopen drie jaar diverse VR-toepassingen heeft ontwikkeld op gebieden zoals therapie, gedragsverandering en training.

Zo’n één miljoen Nederlanders hebben volgens Vrendle te maken met de een of andere angststoornis. Dat kan angst zijn om op een bus te stappen, angst voor de wachtkamer van de huisarts of angst om naar buiten te gaan. Naar verwachting stijgt het aantal Nederlanders dat last heft van een dergelijke stoornis met 20 procent in de komende jaren. De gerelateerde zorgkosten zouden momenteel jaarlijks 600 miljoen euro bedragen.

Reden voor het uit Leeuwarden afkomstige Coolminds om samen met een aantal partners VR-platform Vrendle te ontwikkelen. In totaal zijn er 20 Nederlandse zorgaanbieders bij de ontwikkeling van therapieën en behandelingen op basis van het VR-platform betrokken. Coolminds is al langer actief in de zorgsector.

Bibliotheek met 360-gradenvideo’s

Het platform Vrendle bevat onder meer een bibliotheek met een aantal 360-graden video’s. Deze video’s  simuleren bijvoorbeeld een omgeving waar een angststoornis over gaat en zijn volgens Vrendle speciaal ontwikkeld om de stoornis te behandelen.

Het gaat onder meer om de behandeling van agorafobie, angst voor dokters, tandarts, liften, bussen en supermarkten. Angsten waarbij mensen sociaal in een isolement terecht dreigen te komen of moeite hebben met functioneren in het dagelijks leven. Meer therapieën zullen volgen. Volgens een persbericht van Vrendle is het toepassen van VR-behandeling in staat om de duur van een therapie met 30 tot 40 procent in te korten. Dat betekent een flinke tijdswinst voor patiënten, die eerder in staat zijn om hun angststoornis te beheersen.

De platformaanbieder stelt dat Virtual Reality exposure therapy ( VRET) niet nieuw is. Het is een effectieve behandelmethode die al een aantal jaren bestaat. Dankzij de relatief recente doorbraak van ‘immersive’ 360-graden video’s en de ontwikkeling van meer geschikte VR-brillenen –headsets wordt de behandeling steeds goedkoper en komen zij in het bereik van alle zorgaanbieders.

VR, AR vaker toegepast

VR en AR wordt steeds vaker toegepast in medische toepassingen: door chirurgen om een beter beeld te krijgen van of meer informatie over een patiënt, of om in een kankercel rond te lopen. Om veteranen en andere slachtoffers van PTSS te behandelen, of om valpreventietherapie voor ouderen te verbeteren. Zeer recent kwamen onderzoekers van de Universiteit Utrecht nog met een VR-toepassing waarmee patiënten met anorexia behandeld kunnen kunnen worden.

Een virtual reality-platform voor senioren (onder meer ter bestrijding van isolement) was eerder in oktober de winnaar van de hackathon ‘Zorg voor Ouderen’ (). De hackathon was mede georganiseerd in het kader van de derde Haagse Zorginnovatiebijeenkomst. Het doel was om creatieve ICT-oplossingen te zoeken voor het zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen van ouderen, ofwel slimme oplossingen voor ouderenzorg.