VR-prototype wint verkiezing, wordt doorontwikkeld

wo 6 maart 2019 - 12:28
Hands-around-the-World
Innovatie
Nieuws

Het VR-prototype Hands around the world heeft onlangs een verkiezing bij de Sint Maartenskliniek gewonnen als beste VR/AR-concept in het kader van het project VR4REHAB. In totaal presenteerden drie teams hun prototype. Een jury gaf uiteindelijk de voorkeur aan Hands around the world. Alle drie de concepten worden overigens verder getest, zo laat de Sint Maartenskliniek weten.

De Nijmeegse revalidatie-instelling is hoofdpartner in het vorig jaar begonnen project VR4REHAB. Dit is een Europees project waarbij onder meer virtual reality ingezet wordt voor het verbeteren van revalidatie. Er wordt gekeken naar de behoefte van patiënten en behandelaars en hoe virtual reality (VR), augmented reality (AR) of een mix hiervan daarbij kan helpen. De prototypes zijn in dit kader ook ontwikkeld.

Over de prototypes

Hands around the world bestaat uit medewerkers van de Sint Maartenskliniek en medewerkers van Eodyne - die gezorgd hebben voor de technische realisatie. Het team heeft een prototype ontwikkeld voor de training van de handfunctie voor kinderen met Cerebrale Parese. Het prototype is zover dat het getest kan gaan worden in de kliniek op toepasbaarheid. Het uiteindelijke doel van het concept is dat de training ook thuis gedaan kan worden.

Het concept van Movin(g) reality is gebaseerd op AR in combinatie met (tril) sensoren. Het betrokken team wil met behulp van deze technieken de loopvaardigheden van patiënten met een CVA verbeteren. Movin(g) reality bestaat uit medewerkers van de Sint Maartenskliniek en de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Trunky XL maakt ook gebruik van sensoren, maar dan in combinatie met VR. Zij verwachten met het extra trainen van de rompbalans grote verbeteringen te bereiken. Ook dit team bestaat uit medewerkers van de Sint Maartenskliniek. De realisatie is in handen van Fantazm.

Meer over het project is hier te vinden.

VR4REHAB-consortium

VR4REHAB is een Europees consortium onder leiding van de Sint Maartenskliniek. Het kreeg begin 2018 2,4 miljoen euro subsidie om VR-toepassingen te ontwikkelen voor revalidatietrajecten. Het consortium heeft zelf vier miljoen euro bij elkaar gebracht.

Het VR4REHAB project zal nog de komende twee jaar bedrijven, universiteiten en revalidatieklinieken bij elkaar brengen om VR-toepassingen te ontwikkelen en onderzoeken die revalidatiebehandelingen verbeteren en het herstelproces versnellen. De subsidie is afkomstig van het Interreg North-West Europe programma.

Ervaring opgedaan met VR

De Sint Maartenskliniek heeft de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met VR, onder meer in de vorm van de GRAIL loopsimulator. De kliniek wil nu via het Europese consortium, samen met partners uit de industrie, universiteiten en revalidatieklinieken, nieuwe VR-toepassingen ontwikkelen die patiënten verder in beweging kunnen brengen.

Verder begon de afdeling Anesthesiologie van de kliniek vroeg in 2018 met VR-bril als aanvulling voor postoperatieve pijnbestrijding. In een proefproject werden zes VR-brillen ingezet om eerste ervaringen op te doen met de inzet van VR bij postoperatieve patiënten. Tijdens de proefperiode gebruikten ongeveer 30 patiënten de VR-bril. De reacties waren volgens de Nijmeegse kliniek positief.

Het VR-proefproject van de Maartenskliniek werd ondersteund door biofarmaceutisch bedrijf AbbVie, als onderdeel van het partnerschap tussen beide organisaties. Na de pilot zou de VR-behandeling voortgezet worden. Verder zou bekeken worden hoe de VR-brillen breder ingezet kunnen worden bij pijnbestrijding en misschien daarbuiten. Zoals voor mensen die te maken hebben met angst voor een behandeling.