Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een hoofdlijnenakkoord paramedische zorg gesloten met patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars. Onder paramedische zorg vallen onder meer fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, huidtherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten Één van de afspraken is dat het makkelijker moet worden om de kwaliteit en prestaties van paramedici, waaronder fysiotherapeuten en diëtisten, te beoordelen. Ook moeten patiënten meer zicht krijgen op hun behandelmogelijkheden. Dit moet invulling krijgen via een digitaal platform, aldus het akkoord.
Volgens demissionair minister Edith Schippers van VWS gaat het om het eerste akkoord voor paramedische zorg, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Ik ben er trots op dat wij samen met partijen (patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars) dit kwaliteitsakkoord tot stand hebben gebracht. Met het afsluiten van het akkoord spreken partijen uit bij te willen dragen aan de continue verbetering van de paramedische zorg en de beheersbaarheid van de zorgkosten.’Digitaal platform
Ontwikkeling en inrichting van een digitaal patiëntplatform moet per direct beginnen en in 2020 uiterlijk afgerond worden. Het platform is er op gericht om antwoord te geven op de vragen van de patiënt met informatie over:- Klachten, aandoeningen, opties voor zorg en zelfmanagement;
- Ervaring van andere patiënten met de verschillende behandelmogelijkheden.
Schippers hoopt dat patiënten zo beter geïnformeerd kunnen kiezen voor een zorgverlener. Er wordt overigens géén volledig nieuw digitaal platform ontwikkeld voor de kwaliteitsbewaking en informatievoorziening. Informatie over de beschikbare zorg moet onafhankelijk, betrouwbaar en toegankelijk zijn en tripartiet tot stand komen, aldus het akkoord. Voor het ontwikkelen van het platform om deze informatie te ontsluiten, wordt gebruik gemaakt van datgene wat al is ontwikkeld en wat aan systemen al bestaat.
Waarde paramedische zorg merkbaar, toetsbaar
Het akkoord heeft volgens Schippers de ambitie de waarde van paramedische zorg merkbaar, zichtbaar en toetsbaar te maken voor zowel de patiënt die van deze zorg gebruik maakt als voor de maatschappij. Door dit akkoord krijgen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars meer inzicht in de kwaliteit van de zorg. Het doel is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, de administratieve lasten voor zorgverleners te verkleinen en het vertrouwen tussen de zorgverzekeraars en de zorgverleners te vergroten.Het akkoord is voor 2017 en 2018 afgesloten maar diverse activiteiten zullen ook daarna doorlopen. De paramedische zorg maakt onderdeel uit van de zorg in brede zin (preventief, curatief, langdurig). De samenhang van dit hoofdlijnenakkoord met de andere hoofdlijnenakkoorden zal worden bewaakt, aldus Schippers.