Samen doorgaan!

20 februari 2018
Samen  doorgaan!
eHealth

Voelde u de energie ook in de ehealthweek? Van noord tot zuid en oost tot west, overal in het land waren activiteiten, in totaal meer dan 250. Dat hebben we samen neergezet. En daar mogen we trots op zijn!

Wat mij vooral opviel was de drive om kennis te delen en om samen te werken aan duurzame implementatie van e-health. Met de burger, patiënt, cliënt en mantelzorger voorop. Een mooi voorbeeld van de activiteiten is de gemeente Laarbeek, waar ze met jongeren samen een game ontwikkelen, om vanuit de beleving van jongeren te ‘gamen’ voor gezondheid. Of de hackathon ‘beter na borstkanker’, een initiatief dat spontaan ontstond op de partnerbijeenkomst van de e-health week. Een mooie manier om het belang van gezamenlijkheid bij e-health te benoemen is de term #WEhealth van de gemeente Utrecht. Het blijft niet alleen bij deze term. De gemeente zet zich met Pharos ook in om e-health breed toegankelijk te krijgen voor iedereen. Dus ook voor mensen die laaggeletterd zijn. Na een debat van Jong LUMC & Jong ICT is besproken dat er een coalitie gestart wordt over maatschappelijke omgang met data in de zorg. Een debat dat vervolgens leidt tot verbinding en coalitievorming! En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.

Zorgautoriteiten

Er waren meer uitgestoken handen. Tijdens de slotmanifestatie was er een workshop van de zorgautoriteiten (IGJ, NZa, AP, ZiN) die zich bezighouden met kwaliteit, betaalbaarheid en privacy in de zorg. Ze gaven actief informatie over hoe er vanuit hun perspectief en wet- en regelgeving wordt gekeken naar e-health-toepassingen. En ze waren er om uw vragen en opmerkingen over de praktijk te horen. Zorgverzekeraar Menzis lichtte toe waaraan een aanvraag voor vergoeding van e-health moet voldoen, met tips over innoveren in de zorg. De praktijk is altijd weerbarstiger, maar de open houding van de vele partijen zie ik als een mooie stap vooruit. Patiënt voorop, samenwerking en uitgestoken handen. Is er dan nog een excuus om niet aan de slag te gaan met e-health? Niet als doel op zich, maar als middel om de zorg dichterbij mensen te brengen? Een manier waardoor techniek werk uit handen neemt, zodat er meer tijd is voor het goede gesprek. De kennis, ervaring en uitgestoken handen zijn er. Laten we de energie vasthouden en samen doorzetten. Ondanks de hobbels die we tegenkomen. Een vrouw die alles weet van doorzetten om via de inzet van e-health de juiste zorg op de juiste plek te krijgen is Katherina Martin Albello. Wij zijn heel trots dat ze haar verhaal in deze uitgave met ons deelt. Ze was een van de voorlopers in e-health-land. Ze wil valkuilen met ons delen en gaat altijd door. Daarin vind ik haar een voorbeeld. Laten we samen doorgaan! @leabouwmeester