‘Seamless Care’, is een van de doelstellingen van Philips. Zorgen voor een gestroomlijnde zorg, waarbij data wordt gebruikt om behandelingen te verbeteren en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Henk Valk, CEO Philips Benelux ziet daarmee de verantwoordelijkheid van Philips ook breder worden. ‘We gaan van diagnose steeds meer richting preventie en van het ziekenhuis steeds meer naar de thuisomgeving. Value Based Healthcare wordt steeds belangrijker. En in dat licht is de recente overname van Vitalhealth belangrijk voor ons.’
De overname van Vitalhealth versterkt de positie van Philips als aanbieder van geïntegreerde e-health-oplossingen om de zorg voor zowel patiënt als zorgverlener te verbeteren. De overname zorgt er ook voor dat Philips beter vertegenwoordigd is in de eerstelijnszorg en in regionale zorgnetwerken. VitalHealth is een Nederlandse aanbieder van e-health applicaties voor mensen met chronische aandoeningen zoals COPD, hartfalen, diabetes, depressie en voor kwetsbare ouderen. De oplossingen van de onderneming geven mensen meer inzicht in hun gezondheid, de behandeling en status van hun chronische aandoening. Het stelt hen ook in staat om online met hun behandelaren en mantelzorgers te communiceren. De merknaam zal blijven bestaan, zo meldt Valk. ‘Het is een applicatie die zelfstandig blijft bestaan, maar waarvan we onderdelen ook in de infrastructuur (HDSP) zullen onderbrengen.’ Daarnaast maakt VitalHealth het mogelijk om zorgverleners multidisciplinair te laten samenwerken rondom een patiënt, bijvoorbeeld in regionale zorgnetwerken. Verder levert VitalHealth analysefuncties voor inzichten in de totale patiëntpopulatie, om de effectiviteit van zorg aan te kunnen tonen.
Totaalpakket geïntegreerde oplossingen
“Met deze acquisitie bieden wij een totaalpakket van geïntegreerde oplossingen waarmee data makkelijker door de patiënt en de verschillende zorgverleners kunnen worden gebruikt ten behoeve van betere zorg’, zegt Henk Valk.
Het past in het brede portfolio van Philips dat enerzijds bestaat uit technologische oplossingen voor snelle diagnostiek en effectieve behandeling van patiënten waarbij een arts steeds minder invasief kan werken.
En anderzijds uit software oplossingen die bijdragen aan Value Based Healthcare. Een voorbeeld hiervan is Intellispace Oncology, dat we hebben ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. Vanuit een centraal dashboard, waarin gegevens vanuit uiteenlopende specialismen en locaties worden gebundeld, kan hiermee oncologische besluitvorming worden ondersteund. De software biedt onder andere intuïtieve visualisaties en een patiëntentijdslijn waardoor de status van een patiënt sneller inzichtelijk is. Intellispace Onology bevat tevens hulpmiddelen voor de analyse van patiëntgroepen en heeft voorspellende analysefuncties voor actuele en historische gegevens.” De overname van Vitalhealth zorgt ervoor dat Philips niet alleen nog beter in staat zal zijn om data te koppelen, maar ook manieren van werken en het betrekken van de patiënt. Ook in de eerstelijn, waar Vitalthealth sterk is. ‘Vitalhealth is erg sterk in de communicatie tussen huisartsen en de patiënten. Deze propositie zullen wij naar verwachting nog verder gaan uitwerken.’
Population Health Management
De overname biedt Philips een sterke uitgangspositie bij Nederlandse zorggroepen in de eerstelijn op het gebied van Population Health Management, ofwel een proactieve benadering om de gezondheid van grote patiëntenpopulaties zoals chronisch zieken te verbeteren en de bijbehorende kosten te verlagen. Patiënten moeten volgens Philips mogelijkheden krijgen om zelf actief met hun ziekte om te kunnen gaan, terwijl zorgverleners in staat moeten zijn om sneller te identificeren welke mensen aandacht nodig hebben, en informatie makkelijker te delen. Als laatste is het inzichtelijk maken van de effectiviteit van zorg een belangrijk onderdeel van populatiezorg.
Innovatie opschalen
‘Philips staat ervoor dat wij zo goed mogelijk gebruik maken van samenwerkingen. Daarom vinden wij een open platform ook belangrijk alsmede het werken op basis van standaarden zoals FHIR. Dat is niet altijd gemakkelijk. Je merkt bijvoorbeeld in het Informatieberaad dat dit soort dingen langer duren dan je weleens wenst’, aldus Valk, die meteen een oproep doet tot implementatie van de innovatie.
‘Maar ik geloof er in dat randvoorwaarden goed zijn in te vullen’, aldus Valk. ‘Als dat lukt, is het vervolgens zaak regio’s in Nederland in te richten als proefgebied. Dat betekent dat bijvoorbeeld ziekenhuizen en huisartsen samenwerken met data uit de “Persoonlijke Gezondsheids Omgeving” van patiënten – maar alleen als de patiënt dit toestaat.. Dat levert versnelling van het Medmij programma op. Dan zijn we over twee jaar een heel eind verder om Populatie Zorg invulling te geven. ‘