Een CMIO-netwerk voor de eerste lijn

do 18 februari 2021
Een CMIO-netwerk voor de eerste lijn
ICT
Premium

“Let doctors be doctors”. Die quote komt uit het nummer ‘EHR state of mind’ (A rap parody about electronic medical records). Wie het nummer van ZdoggMD niet kent (zie QR-code in het kader onderaan), zou het zeker even moeten opzoeken. Wie bij de kick-off van het CMIO-netwerk was op 25 november 2020, kent het nu gegarandeerd: met dit hilarische nummer opende het online congres. Dat ik deze quote uitlicht, is niet voor niets. Mariëtte Willems, de grondlegger van het CMIO-netwerk Eerste Lijn legt het uit.

“Wat mij altijd verbaasde is hoe we als dokters min of meer overgeleverd zijn aan ICT-leveranciers”, vertelt Willems. “In mijn optiek zou ICT ondersteunend moeten zijn in het proces. Maar in de praktijk typ ik regelmatig dezelfde tekst meerdere malen voor verschillende patiënten én dezelfde patiënten. Dat kan veel makkelijker. We hebben daar veel te weinig invloed op. Bovendien vinden we overal in het land 20x een oplossing voor hetzelfde probleem.”

Nieuwsgierigheid naar hoe dit anders zou kunnen, maakte dat Willems eerder al mo-dules informatica bij de Open Universiteit studeerde en bij regionale huisartsenvereniging en LHV-kring portefeuillehouder ICT werd. Daarmee was de nieuwsgierigheid nog niet voldoende gestild, want er volgde ook nog een studie Health Informatics aan het Amsterdam UMC. Tijdens een contact met het informatieberaad werd duidelijk dat er in de tweede lijn inmiddels wel een CMIO bestond, als verbindende schakel tussen zorg en ICT. Dát was nu precies wat de eerste lijn ook nodig had, iets wat vlak daarna voorzichtig ook in het hoofd- lijnenakkoord genoemd werd.

Willems’ collega Bart Brandenburg, met wie ze bij VIPP-programma OPEN werkt, atten- deerde haar op een CMIO voor zorggroep IZER, Maarten Timmers, en het eerste contact werd gelegd. Wat hij al opmerkte was dat hij meteen vanaf het dragen van deze officiële titel beter gevonden werd door relevante partners in de zorg-ICT.

Het idee van een CMIO-netwerk groeide en met de contacten met Sylvia Haverkamp (CMIO bij Medicamus), Jonathan Bouman (waarnemend huisarts, beveiligingsexpert en Clinical Data Specialist bij AMC Huisartsennetwerk) en Bart van Pinxteren (huisarts, voorzitter werkgroep ICT Utrecht) werden al snel de contouren van het eerste bestuur duidelijk. De schrijver van dit artikel (huisarts, enig lid van de ICT-commissie Oude IJssel) werd ook benaderd om deel te nemen aan het netwerk.

"De CMIO’s staan echt met hun poten in de klei"

Wat uit de samenstelling al duidelijk is: die is divers. Sommigen dragen de officiële titel CMIO al, anderen doen wel het werk maar heten nog ICT-commissie of anderszins. De verdeling over het land is redelijk breed, de achtergronden, leeftijden en functies als huisarts ook. Na de kick-off van 25 november volgden al snel de eerste aanmelding van leden.