Hoewel ik een redelijk gelijkmatig gehumeurd mens ben, maak ik me eens in de zoveel tijd druk. Dat is niet erg, want veel innovaties ontstaan uit frustratie. Ik beken, ik ben niet iemand die alle kranten leest en van alle wereldproblematiek de exacte details kent. Ik discussieer niet wekelijks fel in de (voorlopig spreekwoordelijke) kroeg over maatschappelijke uitdagingen. Maar als ik me ergens druk om maak, maak ik me ook echt druk. En op dit moment maak ik me druk. Laat ik met de deur in huis vallen: blijf van de zorgverleners af!
Agressie en intimidatie op de werkvloer nemen de laatste maanden toe, zegt 60 procent van de ziekenhuismedewerkers. Een kwart krijgt te maken met fysiek geweld, zoals slaan, schoppen en/of spugen*. Volgens voorzitter van NU’91 Stella Salden worden zorgverleners steeds vaker ook thuis lastiggevallen. En helaas wordt daar in schrikbarend weinig gevallen aangifte van gedaan.
Nog meer voorbeelden van dergelijke agressie: brandweerlieden die aan het blussen zijn, werden met nieuwjaar bekogeld met vuurwerk. Hulpverleners die een vuurwerkslachtoffer hielpen, kwamen terug bij een volledig vernielde auto. Een ziekenhuis in Twente werd eind januari bekogeld tijdens een coronaprotest en mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders kregen de schrik van hun leven toen tijdens zo’n betoog in Den Haag ook hun huis bekogeld werd door boze ‘corona-hooligans’.
Nog meer voorbeelden van dergelijke agressie: brandweerlieden die aan het blussen zijn, werden met nieuwjaar bekogeld met vuurwerk. Hulpverleners die een vuurwerkslachtoffer hielpen, kwamen terug bij een volledig vernielde auto.
Training in het omgaan met agressie is voor huisartsen-praktijkmedewerkers en personeel op de spoedeisende hulp tegenwoordig verplicht. “De training wordt ook met regelmaat herhaald. Medewerkers worden continu geschoold in het weerbaar blijven en hoe te handelen om een bedreigende situatie onder controle te krijgen”, meldt Bravis-woordvoerster Herma Moerkerken.