Technopoëzie in de zorg

do 5 december 2019
Technopoëzie in de zorg
Samenwerking

‘Ik kreeg de opdracht om verlichting langs fietspaden te verduurzamen. De eerste oplossing waar je aan denkt, is een ingenieus systeem in relatie tot de lantaarnpaal. Ik koos een ander perspectief. De daadwerkelijke vraag is: kan je licht brengen op fietspaden? Duizenden fonkelende steentjes zijn als fragmenten van een Van Gogh-schilderij in het asfalt gebracht.’ – Zomergasten 2013.

Vijf jaar geleden, tijdens het openingssymposium van IKONE, vertelde ik over bovenstaand fragment van Daan Roosengaarde. Over dit tv-fragment en al de sterren in het asfalt, die ook nog eens licht geven in het donker. Wat een schoonheid wordt door Daan en zijn team gecreëerd. Ware technopoëzie. 

Vanuit die intentie van schoonheid heb ik IKONE opgericht. IKONE is niet alleen het acroniem voor innovatie, kennis, onderzoek, narratieve en e-health. IKONE betekent ook: verbinding tussen het bovenzinnelijke en het materiële. 

Dat vraagt om verschillende perspectieven. Kijk eens vanuit een nieuw venster op zorg: Wat is de vraag? Wat is de behoefte of zelfs het verlangen van mensen die met zorg te maken hebben? Wat bedenken patiënten, naasten en hun zorgprofessionals wanneer we vanuit ervaring starten? Welke personen en organisaties zijn voor deze patiënten belangrijk? Hoe kunnen we gebruik maken van al die mogelijkheden die er zijn? Met wie zou je dan samenwerken?