Cloud based netwerkplatform als basis voor continuïteit van zorg

wo 21 augustus 2024
Cloud based netwerkplatform als basis voor continuïteit van zorg
Gegevensuitwisseling
Premium

In de zorg zijn drie belangrijke technologietrends te onderscheiden. Ten eerste de noodzaak om zorg te ondersteunen door middel van technologische toepassingen. Ten tweede is er de dringende behoefte aan optimale integrale digitale beveiliging. Ten derde draait het om het beheer en de toepassing van technologie die essentieel is voor het handhaven en verbeteren van de kwaliteit van de zorg, zowel intramuraal als extramuraal. Het werken op basis van één centraal cloud-managed platform biedt een antwoord op de uitdagingen die voortvloeien uit deze drie trends.

In 2015 riep zorgorganisatie Oktober de diensten in van information technology architect Maik Berkelmans. Het doel was ondersteuning te bieden bij de digitale transformatie van het bedrijf. Wat Berkelmans aantrof, waren veel overlay-netwerken die moesten worden onderhouden en verschillende platformen. En veel zaken – ISDN en MPLS bijvoorbeeld – die vervangen moesten worden.

“In antwoord op de vraag hoe dit beter kon, was mij direct duidelijk welke grote waarde een platform zoals Cisco Meraki hierin kon hebben voor de organisatie. Omdat het cloud managed en software defined is, is het heel eenvoudig om er applicaties aan te koppelen. Bovendien biedt het een ideale basis om onderhoud te plegen. Je kunt er de kantoorautomatisering, de zorgalarmering, de tv-dienstverlening en de telefonie in onderbrengen. Dat verhoogt de efficiency in het beheer van al die functies en draagt er daarmee in belangrijke mate toe bij dat je als zorgaanbieder je focus op de zorg kunt houden. Bovendien zorgt het voor een substantiële kostenbeheersing op je IT.”  

Vervolgstap

Daarbij blijft het niet. “De logische vervolgstap is het platform te benutten voor het gebouwenbeheer van de organisatie”, vertelt Berkelmans. “Ook daarin ontwikkelt Cisco nu diensten. We richten ons nu bijvoorbeeld op onderzoek naar de vraag hoe we met behulp van een digital twin van een gebouw in beeld kunnen brengen hoe cliënten zich daarbinnen bewegen. Ook is een digital twin toepasbaar voor track and trace van hulpmiddelen zoals tilliften en medicijnkarren.”

"We willen allemaal dezelfde zorg blijven leveren, of betere zorg"

Een andere optie die wordt onderzocht, is de rol die het platform kan spelen in relatie tot de Green Deal voor de zorg. “Denk bijvoorbeeld aan het efficiënt omgaan met de temperatuur en de luchtvochtigheid in een gebouw”, zegt Berkelmans. “Als je daarin optimalisatiestappen kunt zetten, kan dat een belangrijke rol spelen in het realiseren van de doelstellingen van de Green Deal. Een onderwerp waarin we nu net pas de eerste stappen aan het zetten zijn, maar we kijken er serieus naar. Het platform hebben we al, dus de basis is er. We hebben alle overlay-taken al bij elkaar gebracht.”

Digital security

Het platform als uitgangspunt nemen, betekent ook dat op efficiënte wijze stappen kunnen worden gezet in digital security. Berkelmans: “Net als andere organisaties zet ook Oktober stappen in de richting van Managed Detection & Response (MDR), binnenkort ook een onderdeel van het Cisco Meraki platform om 24/7 bewaking van de digitale infrastructuur te kunnen bieden. We doen dit deels op basis van Microsoft-software, maar wel aangevuld met wat Cisco op dit gebied te bieden heeft, want Microsoft is vooral gericht op de digital security van zijn eigen producten.”

De Cisco security-oplossingen beveiligen volgens Berkelmans  alles (IoT) en iedereen waarmee het netwerk in aanraking komt. Veilig verbinding maken met andere locaties bijvoorbeeld, daar is het groot in. “Het Cisco Meraki-platform heeft al security oplossingen in zich. Daarvoor gebruiken we Cisco Meraki MX en Cisco Umbrella. Umbrella fungeert als een schild over de hele organisatie heen. Klikt bijvoorbeeld ergens in de organisatie iemand op een link, dan kijkt Umbrella mee of die link veilig is en zo nodig blokkeert hij die. Denk bijvoorbeeld aan phishing mail, dan is meteen duidelijk hoe belangrijk het voor een organisatie is om continue rapportage te ontvangen waarop kan worden gereageerd.”

Ook waardevol is dat reguliere software updates onderdeel zijn van de licenties. “Door de combinatie van SD-WAN, LAN en WLAN middels één platform voorkom je de complexiteit van puntoplossingen”, zegt Berkelmans, “er is sprake van een soort softwarestraat waarin het hele traject kan worden gevolgd. Ook dat draagt bij aan een veilig netwerk en aan informatiebeveiliging. Er kan snel worden gereageerd als het nodig is.”

Van intra- naar extramuraal

Deze twee uitgangspunten – de platform-gedachte en de digital security – spelen een belangrijke rol in het faciliteren van de ontwikkeling waarin Oktober nu net als andere zorgaanbieders stappen moet  zetten. De ontwikkeling namelijk dat de toegang tot intramurale zorg wordt beperkt en dat het beleid er in toenemende mate op gericht is om te zorgen dat mensen ook bij toenemende kwetsbaarheid op verantwoorde wijze thuis kunnen blijven wonen. De mogelijkheden die met volledig pakket thuis (vpt) worden geboden, spelen hier een belangrijke rol in. 

“Dit is de uitdaging waar we nu voor staan”, zegt Berkelmans. “De stap van digitale zorg intramuraal naar digitale zorg at home. Hieraan zitten connectivity- en kostenaspecten. Het mooie is dat we Cisco Meraki ook bij mensen thuis kunnen toepassen. Het begint natuurlijk met de internetverbinding. We willen niet op het netwerk van de cliënt, maar willen ons eigen netwerk gebruiken, liefst draadloos. We hebben al enkele proefopstellingen gedaan om alles wat hierbij nodig is – zoals zorgalarmering of leefpatroonmonitoring – bij elkaar te brengen op dit platform. Bij een alarm wordt via de cloud een melding gedaan naar de organisatie, zodat iemand naar de cliënt toe kan gaan. Daarbij moet dan ook worden voorzien in een digitaal deurslot dat de verzorgende met een app op de smartphone kan openen. Al dit soort technologie is op basis van het platform bij elkaar te brengen. Een uitdaging hierbij is wel tot een business case te komen.” 

Een andere uitdaging is bepalen waar in het huis van de cliënt monitoring moet worden toegepast. “Je wil niet overal camera’s ophangen”, zegt Berkelmans. “Een mobiele camera-systeem kan hiervoor een alternatief zijn. Wat je ook niet wil, is de cliënt volhangen met apparatuur om monitoring op afstand van beweging en activiteiten mogelijk te maken. Gelukkig worden ook op dat gebied oplossingen bedacht die de mogelijkheden voor thuismonitoring vergroten. De slimme sok Hume van Mentech bijvoorbeeld. Bij Oktober onderzoeken we de mogelijkheden hiervan in de eerste plaats voor intramurale toepassing, maar het is zeker denkbaar er later ook voor de thuissituatie gebruik van te gaan maken.”

Samenwerking 

Sander ten Hoedt, hybrid work & smart buildings lead bij Cisco, vult aan: “Vanuit Cisco onderhouden wij de contacten met Mentech, met het doel om de inzet van zorginnovaties te versnellen. Dat is één voorbeeld van het feit dat we op alle fronten meedenken met zorgaanbieders om de ontwikkelingen in zorgtechnologie en de toepassing daarvan in de thuissituatie mogelijk te maken, met het platform als basis. Bij Oktober zien we dat echt alle afdelingen open staan voor vernieuwing. Vaak wordt de IT-afdeling alleen maar gezien als de afdeling die internet mogelijk maakt, maar het is juist belangrijk om als totale organisatie samen te werken. Gebaseerd op een helder geformuleerde visie. Als Cisco willen we graag onze rol pakken om zorgaanbieders daarin in de volle breedte te ondersteunen.”

Die ondersteuning is waardevol, zegt Berkelmans afsluitend. “Oktober is en blijft een zorgaanbieder. We willen geen IT-leverancier zijn, maar we willen wel nu en in de toekomst optimale zorg blijven bieden aan cliënten, ook met behulp van zorgtechnologie. Daarbij is het mooi dat sprake is van een platform van CIO’s van een aantal zorgaanbieders, die hun kennis op dit gebied met elkaar delen. We willen allemaal dezelfde zorg blijven leveren, of betere zorg. Daarom zijn we aan dit proces begonnen.” 

CV

Maik Berkelmans is information technology architect bij onder meer (Zorg in) Oktober. 

Sander ten Hoedt is hybrid work & smart buildings lead bij Cisco.