3,4 miljoen gebruikers mobiele telezorgsystemen in 2021

vr 22 april 2016 - 13:25
Telehealth_01
Monitoring
Nieuws

Het aantal mensen dat mobiele telezorgsystemen gebruikt in Europa en Noord-Amerika zal tussen 2015 en 2021 groeien van 450.000 naar 3,4 miljoen. Dat stelt marktonderzoeksbureau Berg Insight.

De groei bedraagt in de periode 2015 – 2021 40 procent gemiddeld (CAGR) op jaarbasis.
Telezorgsystemen worden gebruikt om via monitoring senioren en mensen met een cognitieve handicap thuis te begeleiden, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Er zijn diverse van dit soort systemen op de markt onder de noemer telezorgsystemen, telezorg alarmsystemen of sociale alarmsystemen in Europa en Personal Emergency Response Systems (PERS) of medische alarmeringssystemen in Noord-Amerika.

Volgens een schatting van Berg waren er in Europa circa vijf miljoen van dergelijke systemen actief (EU 28+2) en zo’n 2,2 miljoen PERS-systemen in Noord-Amerika. De penetratie van deze systemen onder mensen van 65 jaar en ouder is zo’n 3-5 procent in de meeste Europese landen en in Noord-Amerika. Steeds meer zorgverzekeraars en sociale zorgprogramma’s mikken op het reduceren van zorgkosten door thuiszorg te bieden met technologie zoals telezorg- en telehealth-systemen.

Groeiende belangstelling telezorgsystemen

Telezorg service providers en operators tonen een toenemende belangstelling voor mobiele telezorgsystemen, die voor sommige gebruikers nuttiger zijn dan vaste systemen die alleen binnenshuis werken. Zo bieden de meeste mobiele telezorgsystemen mobiele connectiviteit en GPS en zijn zij meer geschikt voor ouderen met een actieve leefstijl. Daarnaast kunnen dergelijke mobiele systemen gebruikt worden voor mensen met Alzheimer die de neiging hebben om te gaan dwalen buitenshuis., evenals mensen met autisme-stoornissen, epilepsie of specifieke vormen van diabetes en hartritmestoornissen.

Een groeiend aantal bedrijven biedt nu mobiele telezorgsystemen in de vorm van een horloge of een wearable. Een groot aantal zal naast elkaar gaan bestaan, aangezien de behoeften van gebruikers kunnen varieren al naar gelang hun leeftijd, medische conditie of cognitieve functies. Daarnaast gaat ook het ontwerp steeds belangrijker worden voor de groeiende groep van actieve senioren, die liever niet op het gebied van leeftijd door een bepaald device gestigmatiseerd worden.