Amphia boekt als eerste ziekenhuis succes met VIPP-doel digitaal afschrift

di 23 januari 2018 - 20:55
Amphia-website_edited
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het Amphia ziekenhuis (Noord-Brabant) is positief beoordeeld op het eindassessment van het Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Hiermee is het Bredase ziekenhuis de eerste instelling die deze toets doorstaat, zo laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten.

Het gaat bij de eindbeoordeling specifiek om module A1 uit het VIPP-programma. De doelstelling van deze module is dat patiënten van Amphia nu een digitaal afschrift van hun dossier kunnen ontvangen. De informatie wordt binnen drie werkdagen na het verzoek van de patiënt op een veilige manier digitaal aangeboden. De patiënt kan het dossier gebruiken om beter inzicht te krijgen in de eigen gezondheid of voor communicatie met andere gezondheidsprofessionals. De auditor was onder de indruk van de wijze waarop het in Oosterhout gevestigde Amphia ziekenhuis heeft nagedacht over de interpretatie van de BGZ bouwstenen (Basisgegevensset Zorg), de veiligheidsaspecten rond de gekozen oplossing en van de gedetailleerde procedure, zo stelt de NVZ. Het ministerie van VWS gaat het rapport van de auditor beoordelen en na akkoord het halen van de module A1 officieel toekennen.

Medische gegevens snel inzichtelijk

Doelstelling van module A1 is dat medische gegevens van de patiënt zoals specialistenbrieven, laboratoriumuitslagen, gebruikte implantaten maar ook actueel medicatiegebruik en allergieën via een download beschikbaar zijn. Deze informatie dient binnen drie werkdagen na het verzoek van de patiënt aangeboden te worden. Het halen van module A1 is volgens de NVZ een belangrijke stap richting online inzage van medische gegevens, de basisdoelstelling van het hele VIPP-programma. Het VIPP-programma richt zich op het toegang geven van Nederlanders tot hun medische gegevens in 2020. Middels het programma moet tegen december 2019 grote vooruitgang geboekt zijn in het gebruik en de toegankelijkheid van patiëntenportalen. Een in 2017 geïntroduceerde VIPP-monitor moet in één oogopslag tonen hoever de deelnemende instellingen zijn bij het halen van de doelstellingen. Per kwartaal verschijnen er nieuwe resultaten. De deadline voor doelstelling A1 is voor alle bij VIPP betrokken ziekenhuizen 1 juli 2018. De verwachting is dat de komende periode meer instellingen zich zullen melden voor assessments. Voor de deelnemers aan de VIPP-regeling voor categorale instellingen is de deadline in oktober 2018. De regeling voor deze groep is later van start gegaan.