Afgelopen mei lanceerde het Belgische ministerie van Volksgezondheid het portaal MijnGezondheid. Doel is alle Belgen toegang te geven tot zijn gezondheidsgegevens. Het nog uit te bouwen portaal maakt gebruik van een landelijk e-health platform dat ook dient voor data-uitwisseling tussen zorgverleners. Frank Robben stond aan de basis van de roadmap die leidde tot het platform en portaal. Nu is het volgens tijd voor de volgende fase, stelt hij tegenover ICT&health.
De Belgische e-health roadmap 2015-2018 omvatte 20 actiepunten. Het doel: de Belgische federale overheid faciliteert zorgmedewerkers en – gebruikers om digitale zorgoplossingen te gebruiken. Deze roadmap is grotendeels afgerond. Dat betekent echter niet dat nu ook het werk op het gebied van digitalisering in de Belgische gezondheidszorg afgerond is, vertelt Robben in ICT&health 5, dat deze maand uitkomt. Ook toegang tot medische gegevens voor alle Belgen via MijnGezondheid staat pas aan het begin.
Geen landelijk EPD
Vanaf het allereerste begin van het werk aan de ehealth roadmap en het ehealth platform heeft Robben benadrukt dat er een raamwerk moest worden ingezet. Er moest niets opgelegd worden. Geen centraal landelijk EPD zoals dat in 2011 in Nederland door de Eerste Kamer werd afgeschoten. Geen vaste vergoedingsstructuren.
“Nu zijn we zo ver dat de ideeën voor het implementeren van ehealth ter facilitering van een duurzame zorg uit alle geledingen komen. Dat geldt nog meer voor de nieuwe e-health roadmap. In tegenstelling tot tien jaar geleden ziet iedereen nu het nut en de noodzaak in. De komende roadmap zal er dan ook meer dan ooit een van iedereen in de zorgsector zijn.”
Verdubbeling gegevensuitwisseling
Wat is er al gerealiseerd vanuit de roadmap? Alleen al in 2017 zijn er 10 miljard elektronische gegevensuitwisselingen geweest, stelt Robben. Van operatieverslagen tot diagnoses, van medicatievoorschriften tot consultverslagen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.
“Die gegevens zijn voor alle bij een behandeling betrokken zorgverlener direct beschikbaar. Wanneer iemand in een ander ziekenhuis terecht komt, hoeft er geen tweede keer bloedonderzoek gedaan te worden. Zorgprofessionals hoeven niet de eerste acht minuten van een consult te zoeken naar gegevens van een patiënt maar krijgen ze ter beschikking in twee minuten - terwijl al die gegevens wel decentraal zijn opgeslagen. Dit levert enorme winst in tijd en kostenbesparing op.”
MijnGezondheid meest zichtbare voorbeeld
Het Mijngezondheid-portaal is het
meest zichtbare voorbeeld van wat er gerealiseerd is. Burgers krijgen meer inzicht in hun gezondheid en de impact van bepaalde zaken daarop. “We staan hier nu pas aan het begin. Maar we zijn al wel vrij ver in het ontsluiten van gegevens tussen alle zorgpartijen. De tweede stap is gezet, het ontsluiten van deze gegevens voor burgers.
De volgende e-health roadmap moet volgens Robben vooral gericht zijn op consolidatie van wat er tot nu toe bereikt is, stelt Robben “Het papier moet er tussenuit. Daarvoor is een stabiel systeem nodig dat altijd beschikbaar is. Single points of failure moeten we uitwieden. Ook al zijn er meerdere onderliggende decentrale systemen, overkoepelend moet er sprake zijn van dezelfde operational excellence, een overkoepelende laag zoals het LSP in Nederland.”
Grootschalige storingen
Robben reageerde recent op kritiek naar aanleiding van
grootschalige storingen van het landelijke e-health-platform. Hij gaf aan dat de storingen enkele incidenten waren die toevallig snel achter elkaar kwamen. Daarnaast is het platform decentraal. Als één onderdeel een storing heeft, is de perceptie van de eindgebruiker dat het hele platform plat ligt. De afgelopen acht jaar waren er vrijwel geen storingen, benadrukt Robben. Wel moet de communicatie over storingen verbeterd worden. Hiertoe is de website
www.status.ehealth.fgov.be gelanceerd en een twitter-account, @ehealthplatform.
Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!