Crowdsourcing is het vragen om hulp bij een breed publiek, meestal via internet. Die hulp kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van informatie, feedback, ideeën of praktische bijdragen. Crowdsourcing wordt veel gebruikt in de IT om snel en efficiënt nieuwe software te ontwikkelen en verbeteren. Maar ook voor de zorg biedt crowdsourcing kansen.
De mogelijkheid om crowdsourcing in te zetten als hulpmiddel bij diagnostiek lijkt veelbelovend: uit onderzoek blijkt dat ‘gewone’ mensen na een korte uitleg ziekteverwekkers op foto’s kunnen identificeren met een nauwkeurigheid van 99%.
HIV-raadsel opgelost door gamers
De kracht van crowdsourcing ligt in de grootte van de groep, die dankzij internet op een goedkope en laagdrempelige manier te bereiken is. Daardoor kunnen bijvoorbeeld duizenden uren aan data-analyse worden verdeeld over een groot aantal mensen, in plaats van dat slechts een klein team onderzoekers eraan werkt. De tijdswinst is enorm. Een bekend succesverhaal is het ontrafelen van een aan HIV gerelateerd eiwit, een puzzel waar wetenschappers zich al meer dan 10 jaar over bogen voordat ze besloten om ‘het grote publiek’ om raad te vragen via crowdsourcing. In de vorm van een spel werd het raadsel aan 57.000 gamers voorgelegd, die in nog geen 10 dagen de oplossing hadden gevonden.
Toegankelijke diagnoses met smartphone
Een ander voorbeeld is MalariaSpot, waarbij het publiek wordt uitgedaagd om met malaria geïnfecteerde rode bloedcellen te identificeren. Na een korte uitleg zijn deelnemers in staat om parasieten te herkennen met vrijwel dezelfde nauwkeurigheid als pathologen. Het grote voordeel hier is dat er vaak niet genoeg experts voorhanden zijn in gebieden waar malaria veel voorkomt. Snelle diagnostiek is kostbaar en onbetrouwbaar wegens hitte- en stabiliteitsproblemen. Daardoor worden medicijnen vaak ten onrechte voorgeschreven, met hoge kosten en voorraadtekort als gevolg. Via crowdsourcing kan op een goedkope manier een betrouwbare diagnose worden gesteld, een methode die toegankelijk is voor iedereen ter wereld met een microscoop, een telefoon en een internetverbinding. Voor malaria is dat nu overigens ook al mogelijk via een gratis app.
Zelf meedoen met crowdsourcing
Via verschillende platformen is het mogelijk om zelf deel te nemen aan crowdsourcing projecten en zo bij te dragen aan het versnellen van wetenschappelijk onderzoek. Met de Stall Catchers game wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar Alzheimer, door spelers te laten identificeren welke haarvaten in de hersenen van muizen geblokkeerd zijn. De spelers van Mozak wordt gevraagd om neuronen te analyseren om zo het begrip van het menselijke brein te vergroten. En ook Malariaspot is nog steeds te spelen.