Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis de BeterDichtbij app in gebruik nam. Zoals veel andere digitale en e-health oplossingen deels onder druk van de woekerende corona pandemie en alle contact beperkende maatregelen die daarmee gepaard ging. Sinds de start in juli 2020 zijn inmiddels alle afdelingen en poliklinieken op de app aangesloten. In totaal gebruiken meer dan 16.000 patiënten de app.
Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis was niet alleen het eerste academisch ziekenhuis dat de BeterDichtbij app voor digitaal contact tussen zorgverleners en patiënten in gebruik nam. Het ziekenhuis is ook uniek in de opzet dat de app door alle vakgroepen gebruikt wordt, en daarmee ook voor alle patiënten beschikbaar is.
Met de BeterDichtbij app kunnen patiënten en hun ouders digitaal in contact treden met hun behandelaar in het Sophia. Zoals gezegd, het gebruik van de app werd uit noodzaak geboren. Inmiddels is het, samen met het videoconsult, een vast onderdeel van de processen geworden. "De invoer van BeterDichtbij in het Sophia is echt succesvol: al 16.000 patiënten hebben de app in gebruik. Het is een geweldig voorbeeld van innovatie van de zorg, een belangrijk speerpunt in onze koers. Het project stopt en de app wordt nu onderdeel van de gewone manier van werken", aldus Pien Beltman, Themadirecteur Sophia.
Laagdrempelig digitaal contact
Tijdens een bijeenkomst medio september spraken een aantal tevreden zorgverleners en patiënten over hun ervaringen met de app. Zoals kinderneuroloog Hannerieke van den Hout die BeterDichtbij op haar afdeling veelvuldig inzet. "Mijn patiënten nemen zo laagdrempeliger contact op voor vragen die klein lijken, maar waarbij het antwoord veel kan betekenen. Eerder ondernamen ze een soms lange reis naar Rotterdam om mij een vlekje te laten zien. Nu sturen ze me een foto vanuit huis, zodat ik kan meekijken. We bieden zo dezelfde zorg, maar op een makkelijkere manier voor deze families. En we zien hoe het met de hele familie gaat", aldus Hannerieke.
Ook binnen de zogenoemde transitiezorg bewijst de BeterDichtbij app zijn meerwaarde. Meer dan 15 jaar geleden werd een transitiepoli voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa opgericht. Die had als doel de overgang van kinder- naar volwassen-ziekenhuis soepeler te laten verlopen. Dat is via de reguliere wegen nogal eens een uitdaging omdat patiënten in de middelbare scholier leeftijd vaak een lastige periode meemaken. Deze adolescenten moeten leren zelfstandig te worden. Rond de leeftijd van 18 jaar worden zij aan de volwassenenzorg overgedragen. Die transitie vergt wat oefening.
"Wij merken dat BeterDichtbij helpt bij de transitiezorg, omdat we met app de adolescenten een laagdrempelige manier geven om met ons in contact te komen. Het zou erg fijn zijn als onze patiënten deze app kunnen blijven gebruiken als ze de overstap naar de volwassenenzorg hebben gemaakt. Daarom hopen we dat de “volwassen” specialismen in het Erasmus MC ook BeterDichtbij gaan gebruiken, om de transitiezorg die doorgaat na deze transfer verder te optimaliseren", vertelt prof.dr. Hankje Escher, kinderarts maagdarmleverziekte en oprichter van de transistiepoli.