Doorbraak in kankeronderzoek dankzij Nanotechnologie

do 20 oktober 2016 - 10:01
Nieuws

Wetenschappers van het Cold Spring Harbor Laboratorium, het Dana-Farber Cancer Institute, de Universiteit van Stony Brook en enkele andere onderzoeksinstituten hebben een nieuwe baanbrekende technologie bekendgemaakt dat gebruikmaakt van door mens gemaakte nanodeeltjes. Dit zou een belangrijk wapen kunnen worden in de strijd tegen kanker.

De nieuwe techniek werd gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine. Normaal gesproken wordt in de next-generation therapieën het immuunsysteem van het lichaam gebruikt om tumoren te bestrijden, net als bij de experimentele technologie CRISPR gene-editing. Maar deze nieuwe nanotechnologie heeft een ander doelwit: De cellen die juist helpen met het verspreiden van kanker over het hele lichaam.

Nieuwe deeltjes dode cellen

Deze afweercellen, bedoeld om infecties af te weren, creëren structuren genaamd neutrophil extracellular traps (NETs) die helpen bacteriën te bestrijden. Maar NETs kunnen de kanker ook verspreiden door weefselopeningen te creëren die kankercellen kunnen gebruiken, legt Mikala Egeblad uit, mede auteur van dit onderzoek.

De onderzoekers bekleedden een nieuw deeltje met een speciaal enzym dat deze cellen kan doden voordat de kanker hen kan gebruiken om uit te zaaien. De resultaten waren bescheiden, maar wel veelbelovend: Drie van de negen muizen die de nanodeeltjes hadden gekregen toonden geen bewijs van verslechtering, terwijl alle muizen in de controlegroep allemaal zieker werden.

Er zijn nog wel belangrijke vragen te beantwoorden over de effectiviteit van deze techniek bij mensen. NETs zijn bedoeld om bacteriën te doden en deze NETs vernietigen zou kankerpatiënten nog kwetsbaarder kunnen maken voor infecties, terwijl hun immuunsysteem al zo zwak is.



Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!