Duurzame trapliften maken langer thuis wonen voordelig

vr 2 augustus 2019 - 17:14
Trapliften_1250
Duurzaam
Blog

Afvalbergen vol met trapliften, tot een aantal jaar geleden was het aan de orde van de dag. Trapliften werden beschouwd als maatwerkproducten en konden dus maar een keer gebruikt worden. Was de traplift niet meer nodig? Dan verdween die op de schroothoop. Niet meer. Ook in de trapliftenmarkt is, dankzij Smienk, de verduurzaming toegeslagen.

‘Iedereen verdient het om veilig oud te worden in zijn eigen huis.’
 – Erik Smienk, oprichter van Smienk

Heft in eigen hand

Smienk is 7 jaar geleden opgericht door Erik Smienk. Hij werkte als adviseur voor een trapliftenfabrikant en moest vaak met lede ogen aanzien hoe trapliften, die soms maar enkele weken waren gebruikt, niet werden teruggekocht, maar vernietigd. Terwijl hij ook vaak bij mensen over de vloer kwam die een nieuwe traplift hand nodig hadden, maar het niet konden betalen.

Dat moet en dat kan anders, dacht Erik Smienk. Hij besloot het heft in eigen hand te nemen en richtte Smienk op. Het eerste bedrijf in gereviseerde, gebruikte trapliften. Duurzaam en net zo veilig als nieuwe, maar vaak duizenden euro’s voordeliger in vergelijking met een nieuwe. Sindsdien zijn veel trapliftfabrikanten gevolgd.

Zorgvuldige check

Trapliften zijn nog steeds maatwerk. Maar, hergebruik is eenvoudig te realiseren. Smienk heeft een proces ontwikkeld, waarbij de liften op meer dan 15 punten worden gecontroleerd of ze nog bruikbaar zijn. Vervolgens worden de gebruikte trapliften technisch helemaal vernieuwd, opnieuw gepoedercoat en worden de stoeltjes opnieuw bekleed. In de onderstaande video wordt getoond hoe dat precies gaat.

Veel goedkoper

Naast dat gebruikte hulpmiddelen duurzamer én dus beter voor het milieu zijn, zijn ze vaak ook veel goedkoper. Natuurlijk is er een mogelijkheid om een hulpmiddel aan te schaffen via de Wmo of via een andere vergoeding, maar uit veel ervaringen blijkt dat dit proces lang kan duren en dat maar weinig mensen hier in aanmerking voor komen. Veel gemeenten geven bovendien een verhuisbudget in plaats van een budget voor woningaanpassingen en hulpmiddelen. Juist in dit soort gevallen kan een tweedehands zorghulpmiddel een uitkomst bieden.

Langer thuis wonen
De overheid stimuleert senioren om langer thuis te blijven wonen. Plaatsen in verzorgingshuizen zijn er amper, evenals woningen die geschikt zijn voor ouderen. Een gebruikte traplift is in veel gevallen een duurzame én voordelige optie om de woning levensloopbestendig te maken. Senioren kunnen blijven wonen zonder angst om onderuit te gaan op de trap en samen gaan we de enorme afvalberg een klein beetje tegen.

Meer weten over gebruikte trapliften? Ga naar Smienk.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!