IoT in de zorg: wel belangstelling, gebruik beperkt

di 18 september 2018 - 08:38
Senior woman using health technology
Zorgtransitie
Nieuws

De Nederlandse gezondheidszorg is na de industriesector van alle sectoren het meest positief over IoT-oplossingen. Dat blijkt uit een jaarlijks trendonderzoek van Vodafone. Met IoT bedoelt Vodafone een netwerk van apparaten dat via internet data uitwisselt, zoals wearables voor patiënten (zowel thuis als in het ziekenhuis) en zorgrobots.

Volgens het onderzoek heeft 8,6 procent van de Nederlandse bedrijven in de zorg besloten om geen gebruik te maken van IoT, tegenover een gemiddelde van 11,5 procent van alle respondenten uit andere sectoren. Het daadwerkelijk gebruikmaken van de technologie bij Nederlandse zorgorganisaties blijft wel sterk achter ten opzichte van bedrijven in andere sectoren. Slechts 2,5 procent van de zorgorganisaties past het toe. Dat ligt onder het gemiddelde van de overige Nederlandse bedrijven (6,7%) en aanzienlijk lager dan organisaties wereldwijd (29%).

IoT levert betere ervaring

Toch denkt een derde van de ondervraagde zorgprofessionals (waarvan 87% eindbeslisser is) dat er over vijf jaar één of meerdere bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van IoT. Volgens John van Vianen, directeur Zakelijk bij VodafoneZiggo, wordt er in de zorg met belangstelling gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van IoT gekeken. “Grootste drijfveren zijn een verbeterde ervaring voor gebruikers en patiënten, een verhoogde duurzaamheid en een betere verzameling en beheer van data wat de samenwerking tussen zorgverleners steeds makkelijker maakt.” Uit het onderzoek blijkt dat de zorgen over beveiliging van gegevens de meest genoemde reden is om af te zien van het gebruik van IoT. Zo heeft de nieuwe privacywetgeving AVG (mei 2018 ingegaan) ertoe geleid dat bedrijven angstiger zijn geworden als het gaat om het gebruik van data. “Er is vaak onvoldoende kennis in huis, waardoor er te ingewikkeld wordt gedacht en uiteindelijk wordt besloten om er de vingers niet aan te branden. Als je alles goed inregelt is er niets aan de hand en kun je veel voordeel behalen, zowel voor de organisatie als voor de eindgebruikers, in dit geval patiënten.”

Gebrek aan kennis

Behalve de zorgen over privacy en databescherming is het gebrek aan kennis en financiële middelen een belangrijke reden waarom bedrijven vooralsnog niet investeren in IoT. Bijna een op de drie respondenten zegt dat de kennis over IoT binnen hun organisatie beperkt tot zeer beperkt is. Van Vianen. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties steeds vaker samenwerken met IoT-specialisten en -providers omdat ze niet achter willen blijven op de ontwikkelingen in de sector. Daarnaast wordt er door gezondheidsorganisaties ingezet op externe opleidingen en cursussen om het kennisniveau in de organisatie te verhogen. Ook wordt IoT-technologie ingezet om gegevens te verzamelen waarmee het onderhoud van apparatuur verbeterd kan worden en daarmee de inzetbaarheid. Zo gebruikt het Zweedse Elekta IoT om proactief onderhoud te verbeteren en daarmee de uptime van medische devices. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!