Tijdens een officiële economische missie van Nederland naar Boston onder leiding van premier Rutte, kwamen vertegenwoordigers van publieke investeringsinstellingen, de biotech-industrie en andere organisaties bijeen om een breed partnerschap te bespreken. Het doel: de lopende samenwerking te bevorderen in levenswetenschappen (life sciences) tussen Nederland en de Amerikaanse staat Massachusetts.
Het Massachusetts Office of International Trade and Investment en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid hebben een Memorandum of Understanding ondertekend waarin de basis wordt gelegd voor een Transatlantisch Life Sciences Partnership. Zo moeten investeringen en innovatiekansen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan gestimuleerd worden, meldt Health-Holland.
Twee internationale biotech-hubs
De ondertekening van het Memorandum of Understanding (MOU) getuigt volgens de betrokken partijen van het strategische belang van life sciences en een wederzijdse erkenning van Massachusetts en Nederland als twee internationale biotech-hubs. Massachusetts telt bijvoorbeeld bijna 70.000 mensen in de life sciences sectoren. Alleen al Boston-Cambridge beschikt over meer dan 500 biotechbedrijven, 5 van de 6 grootste ziekenhuizen in de VS en 48 hogescholen.
Nederland is te beschouwen als een jongere maar snelgroeiende hub voor biotechnologie in het hart van de EU, met meer dan 420 biofarmaceutische bedrijven, 12 onderzoeksuniversiteiten, 85 ziekenhuizen, ongeveer 200 publiek-private samenwerkingsverbanden en is de thuisbasis van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Nederland is ook een van de meest geconcentreerde life sciences en gezondheidsclusters wereldwijd, met 2.900 bedrijven binnen een straal van 200 km.
Meer begrip voor biowetenschappen
Behalve de ondertekenaars zullen Health-Holland, MassBio, HollandBIO en het Henri A. Termeer Tribute Committee ondersteuning bieden voor het versnellen van de groei van hun hubs voor life sciences, evenals wereldwijde kansen voor hun respectieve binnenlandse onderzoeksorganisaties en bedrijven. Het partnerschap omvat verder regelmatig overleg om een wederzijds begrip van de omgeving voor biowetenschappen in Europa, in de VS en wereldwijd te bevorderen en wereldwijde expansie te vergemakkelijken.
Samen zullen deze organisaties verschillende activiteiten opzetten om samenwerking en partnerschap in de Atlantische Oceaan te bevorderen, zoals uitwisseling van wetenschappelijke resultaten, standplaatsen van onderzoeksprojecten en in het algemeen het bevorderen van de stroom van talent, ideeën en mensen tussen de twee ecosystemen.
Meer investering in life sciences
Focco Vijselaar, directeur-generaal Ondernemingen en innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid, zegt over de overeenkomst: “Nederland en Massachusetts hebben succesvolle life sciences communities. Door de krachten te bundelen in dit partnerschap kunnen ze beiden worden versterkt. ”
Mark Sullivan, uitvoerend directeur van het kantoor van Massachusetts voor internationale handel en investeringen: “Met de ondertekening van dit MoU onderstrepen we de geweldige kansen die liggen voor twee formidabele ecosystemen in de biowetenschappen, zowel in Massachusetts als in Nederland. Dit internationale partnerschap zal bijdragen aan economische ontwikkeling en investeringen in de sector. "