Mobiele CTG voor monitoren risicozwangerschappen

ma 10 juni 2024 - 15:40
Monitoring
Nieuws

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft ervoor gezorgd dat zwangere vrouwen zelf thuis een cardiotocogram (CTG) of wel hartfilmpje kunnen maken van hun ongeboren kindje. Dit wordt ingezet bij vrouwen die een medische indicatie hebben waarbij het belangrijk is om regelmatig te controleren. De aanstaande moeder hoeven dus niet altijd meer naar het ziekenhuis te reizen voor de controles. Dat scheelt onrust en is goed voor moeder en baby.

Voorheen was het noodzakelijk dat zwangere vrouwen met een medische indicatie soms dagelijks naar het ziekenhuis afreisden. Door het inzetten van een mobiele CTG, PregnaOne, krijgen aanstaande moeders de gelegenheid om zelf thuis de controles te doen. De gynaecoloog of gespecialiseerd verloskundige kijkt vanuit het ziekenhuis mee. Als er aanleiding voor is, nemen de zorgverleners contact op met de zwangere.

Eén van de eerste patiënten die gebruik maakte van de mobiele CTG, Anne van Hogendorp, is blij met de thuismonitoring: “Ik werd met 33 weken zwangerschap met een zwangerschapsvergiftiging opgenomen. Toen ik hoorde dat ik eventueel zelf thuis kon monitoren, als zowel de baby als ik voor langere tijd stabiel waren, was ik dan ook direct geïnteresseerd. Gelukkig bleek dit het geval en kon ik na 1, 5 week na een uitgebreide uitleg en vol goede moed naar huis met een koffertje met apparatuur.”

Veilige aanpak

Van Hogendorp inschrijft dat het haar reuze meeviel en dat haar telefoon met diverse alarmen in die tijd haar grootst vriend was: “Iedere ochtend stuurde ik de gegevens door, waarna ik in de loop van de ochtend een arts of verpleegkundige aan de telefoon kreeg om de uitslagen door te nemen.”

Begin vorig jaar werd na onderzoek duidelijk dat het op afstand monitoren van vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap geen invloed heeft op uitkomst van de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek van Prof. dr. Mireille Bekker (UMC Utrecht) en prof. dr. Arie Franx (Erasmus MC). Bovendien biedt telemonitoring nog enkele belangrijke kostenbesparende voordelen doordat het aantal ligdagen in het ziekenhuis wordt beperkt.

Goed alternatief

Veel vrouwen die geconfronteerd worden met een gecompliceerde zwangerschap kampen met klachten waarvoor ze uiteindelijk in het ziekenhuis belanden. Denk aan klachten als hoge bloeddruk, gebroken vliezen of groeivertraging van het ongeboren kind. Deze ziekenhuisopnames kunnen vaak wekenlang duren. Tijdens hun verblijf in het ziekenhuis worden dagelijks meerdere controles uitgevoerd, variërend van het meten van de bloeddruk en het maken van hartfimpjes. Thuismonitoring blijkt een goed alternatief. Deze vorm van zorg op afstand werd eerder ook ingezet bij Meander Medisch Centrum.