‘Next generation sequencing biedt steeds meer inzichten’

ma 17 juni 2019 - 11:37
Business Abstract
Onderzoek
Nieuws

Next generation sequencing wordt al enkele jaren succesvol ingezet bij het bestrijden van tumoren. waardoor afwijkingen eerder kunnen worden gedetecteerd. Ook kunnen hiermee bij patiënten de specifieke eigenschappen van genomen worden geïdentificeerd wat gerichte therapie mogelijk maakt.

“Er is inmiddels genoeg bewijs dat je sommige gerichte behandelingen voor borstkanker ook succesvol kunt inzetten bij andere vormen van kanker”, zegt James Creeden, Medical Director van Foundation Medicine, in een interview met ICT&health.

Creeden: “De voorbije decennia hebben we enorm veel inzage gekregen in hoe moleculaire mechanismen werken en hoe DNA verandert zodanig dat cellen zich onbeperkt gaan vermenigvuldigen en kanker tot gevolg hebben. Traditioneel leren we over het managen van verschillende typen kanker op basis van de gebieden waar zij hun oorsprong hebben zoals borstkanker of longkanker.”

“Tot dusver werkte dat redelijk goed in combinatie met een behandelmethode zoals chemotherapie. Hiermee kwamen we al een stap verder in het afstemmen van een meer gerichte behandeling van patiënt, maar deze methodes zijn kostbaar en zeer onprettig voor de patiënt vanwege het chemische karakter. Daarnaast leverde het niet de vooruitgang op bij het bepalen van overlevingskansen van de individuele patiënt.”

Werken met grote hoeveelheden data

Bij next generation sequencing wordt er met grote hoeveelheden data gewerkt en het is daarom belangrijk om deze data goed te interpreteren. Een uitdagend en gecompliceerd proces, weet Creeden.

“Eigenlijk maken we voor de validatie van data afkomstig uit next generation sequencing nog gebruik van traditionele methodes: je doet je huiswerk en probeert via validatiestudies aan te tonen dat jouw methode net zo goed werkt als de voorgaande of zelfs nog beter. Dat is inderdaad een tijdrovend proces.”

Lees het uitgebreide interview met James Creeden in ICT&health editie nr. 3, dat vanaf 20 juni bij alle abonnees in de zorg verschijnt.