Online portaal moet zorginkoop Pgb-houders vereenvoudigen

wo 15 augustus 2018 - 08:07
Portaal-pgb
Digitalisering
Nieuws

Houders van een PGB (persoonsgebonden budget) uit de gemeente Westland gaan een nieuw, gebruiksvriendelijker online portaal testen om hun zorginkoop te regelen. Het gaat om een portaal dat ontwikkeld is door Zorgkantoor DSW. Dat voert de Wlz (Wet langdurige zorg) uit in de regio’s Westland, Schieland en Delfland (WSD). Het Pgb-portaal moet uiteindelijk landelijk ingevoerd worden.

Het online portaal is opgezet als alternatief voor een door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opgezette systeem. Voormalig staatssecretaris Martin van Rijn van VWS beloofde in 2016 een beter systeem nadat het SVB-systeem veel problemen met uitbetalingen bleek te veroorzaken. Het nieuwe budgethoudersportaal is officieel al 18 juni 2018 in gebruik genomen. Budgethouders vanuit de regio van Zorgkantoor DSW en de gemeente Westland zijn de eersten die het portaal kunnen gebruiken. Later volgen de budgethouders van andere zorgkantoren en gemeenten.

Gestandaardiseerd zorg inkopen

In het Pgb-portaal dat nu wordt uitgetest, kunnen gebruikers alles regelen omtrent de zorg die zij met hun Pgb inkopen. Doordat alles gestandaardiseerd is, moet dit eenvoudiger en sneller gaan en worden naar verwachting minder fouten gemaakt. Ook het berichtenverkeer tussen de betrokken partijen wordt via dit centrale systeem geregeld. DSW werd door Pgb-belangenvereniging Per Saldo gevraagd om het systeem te ontwikkelen. Bij de ontwikkeling van het portaal stond volgens de ontwikkelaar het belang van de budgethouder voorop. Een groep budgethouders heeft steeds meegepraat, meegetest en meegewerkt aan het schaduwdraaien. Gaandeweg is het systeem aan de wensen van gebruikers aangepast.

Vooruitgang voor eigen regie

Per Saldo laat weten blij te zijn met het resultaat, dat ontsproten is uit een behoefte aan administratieve lastenverlichting van Pgb-houders: ‘Wij zien het nieuwe portaal als een hele vooruitgang voor de eigen regie dat ook aansluit bij het VN-verdrag voor mensen met een beperking’, aldus een persbericht van Zorgkantoor DSW. In een nieuwsbericht van website Binnenlands Bestuur voegt een woordvoerder van de belangenvereniging hier aan toe: “De wetgeving rond pgb’s bestaat uit vier wetten en is erg complex. Al die wetgeving is nu verwerkt in het nieuwe portaal, waardoor gebruikers die niet meer uit het hoofd hoeven te kennen. Vergelijk het maar met de belastingformulieren die tegenwoordig al bijna helemaal ingevuld online staan. Het is sneller en gemakkelijker. Het Belangrijkste is dat de dingen eens in één keer goed gaan.

Testen online portaal

Het testen van het Pgb-portaal gebeurt in een overzichtelijke setting, met enkele honderden Pgb-houders. De pgb-administratie van budgethouders van Zorgkantoor DSW en gemeente Westland is al ondergebracht in het nieuwe portaal. Een woordvoerder van de gemeente Westland kon nog niets zeggen over hoe het nieuwe portaal tot nu toe door gebruikers en andere betrokkenen wordt ervaren. Wanneer de testfase wordt geëvalueerd en het nieuwe portaal in de rest van het land wordt geïntroduceerd, is ook nog niet bekend. Voor het beheer van het portaal moet nog een aparte overheidsorganisatie worden opgericht. Verwacht wordt dat gemeenten en zorgkantoren daarin het voortouw nemen. Op de website www.entreepgb.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe het nieuwe portaal werkt. Ook staan hier vier instructiefilmpjes met een uitleg over het invoeren van bijvoorbeeld een zorgovereenkomst. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!