Partnerschap Radboudumc en Philips voor patiëntmonitoring

2 mei 2024
Samenwerking
Nieuws

Het Radboudumc en Philips hebben een ziekenhuisbreed tienjarig partnerschap voor patiëntmonitoring getekend. Hiermee krijgen alle afdelingen van het Radboudumc de beschikking over patiëntmonitoren van Philips. Ook is er een servicecontract getekend voor het ‘state-of-the-art’ houden van de monitoren en het onderliggende IT-platform. In deze overeenkomst is geregeld dat het Radboudumc steeds de nieuwste updates en software voor patiëntmonitoring krijgt.

Het Radboudumc was op zoek naar een betrouwbaar, hoogwaardig en toekomstbestendig patiëntbewakingssysteem waarin data eenvoudig overal beschikbaar is. Ook wilde het Radboudumc het aantal onnodige alarmen verminderen en data kunnen gebruiken voor optimalisatie van de patiëntbewaking en wetenschappelijk onderzoek. Het platform van Philips biedt nieuwe mogelijkheden en kansen om hiermee aan de slag te gaan.

Software helpt zorgverleners

In een ziekenhuisomgeving worden tal van patiëntmonitoren gebruikt. Er zijn natuurlijk de patiëntmonitoren bij het bed van de patiënt in de operatiekamer, op de Intensive Care (IC) en op diverse andere afdelingen. Maar er zijn ook uitwisselbare monitoren die tijdens patiënttransport gebruikt kunnen worden, zodat er geen gegevens verloren gaan. Al deze monitoren zijn verbonden met een IT-platform met verschillende softwareprogramma’s en algoritmes. De software kan zorgverleners ondersteunen bij het interpreteren van de patiëntgegevens, bijvoorbeeld om een zo goed mogelijk inzicht te geven in de gezondheidstoestand van de patiënt. Algoritmes helpen signaleren wanneer de toestand van een patiënt verslechtert.

Er zijn continu nieuwe softwareontwikkelingen voor de besturingssystemen van de patiëntmonitoren of de centrale post op de afdeling. Ook komen er voortdurend nieuwe klinische software en beveiligingsupdates uit. Door het tekenen van het servicecontract krijgt het Radboudumc steeds de laatste updates en software voor patiëntmonitoring.

Gebruiksvriendelijkheid verbeteren

Innovaties om de gebruiksvriendelijkheid van patiëntmonitoren te verbeteren, volgen elkaar in snel tempo op. Zo lanceerde Philips recent een nieuwe versie van haar IntelliVue-patiëntenmonitorsoftware die zorgt voor een afname van maar liefst twee derde van het geluid van de alarmen. Daarnaast introduceerde het bedrijf onlangs de Visual Patient Avatar, die patiëntgegevens tijdens een operatie samenbrengt in een ‘virtuele patiënt’ op het scherm van de monitor. Dit helpt zorgverleners de gegevens makkelijker te interpreteren.

“Patiëntmonitoring is een innovatiefocus van Philips. Met onze technologie proberen we zorgverleners zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat zij beter voor hun patiënten kunnen zorgen. De hardware, de monitoren, zijn het zichtbare deel van het monitoringssysteem, maar het onzichtbare deel, de software, is het deel waarin we een groot verschil kunnen maken voor zorgverleners. Door het samenbrengen van patiëntgegevens en hieruit informatie te distilleren, kunnen deze systemen en software zorgverleners ondersteunen om beter voor patiënten te zorgen en sneller in te grijpen als dat nodig is”, zegt Léon Kempeneers, Managing Director van Philips Benelux. Kempeneers verwacht dat er nog veel ontwikkelingen zullen volgen op dit gebied, onder andere door de introductie van kunstmatige intelligentie.