Omdat de specialisatie mogelijkheden voor GGZ zorgprofessionals, onder andere via individuele leerroutes, op dit moment te beperkt zijn gaan GGZ Nederland en GGZ Ecadamy samenwerken. Beide partijen hebben daarvoor een overeenkomst getekend. Voor 1 juli 2020 wordt een programma van activiteiten opgesteld dat door het bestuur van beide partijen bekrachtig zal worden.
De voortdurende ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) doet de behoefte aan specialistische kennis steeds verder groeien. Als voorbeelden worden High & Intensive Care (HIC), ouderenzorg of zorg voor adolescenten genoemd.
Concrete GGZ samenwerking
De twee partijen gaan op een aantal concrete activiteiten samenwerken, zoals de scholing die voortkomt uit de nieuwe zorgstandaarden. Daarnaast bestaat de samenwerking ook uit het investeren in een leven lang leren en het aantrekkelijker maken van het werken in de geestelijke gezondheidszorg.
Binnen het arbeidsmarktbeleid van GGZ Nederland is het ontwikkelen van doorgroeimogelijkheden voor zorgprofessionals een belangrijk speerpunt. Vanuit dat oogpunt bezien is de samenwerking met GGZ Ecademy een logische stap.
Aanpak belangrijke scholingsvraagstukken
“Wij zijn zeer verheugd over deze samenwerking. Gezamenlijk gaan we belangrijke scholingsvraagstukken in de sector aanpakken. Medewerkers hebben bijvoorbeeld meer doorgroeimogelijkheden nodig", aldus directeur Veronique Esman van GGZ Nederland.
Arjan Pronk, directeur GGZ Ecademy licht samenwerking toe: “Door sectorbreed samen te werken versterken we de permanente scholing van medewerkers in de ggz. Daarmee leveren we een bijdrage aan de kwaliteit van de zorg aan kwetsbare burgers.”
GGZ Ecademy is een coöperatieve vereniging van instellingen en scholen die samenwerken en kennis delen op het gebied van (online) scholing in de geestelijke gezondheidszorg. De vereniging heeft ongeveer 80 leden. Die komen uit de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, forensische zorg, begeleid wonen, maatschappelijke opvang en het onderwijs (mbo/hbo).
Vorig jaar concludeerde KPMG in een rapport dat de houdbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland onder druk staat. De sector moet volgens de analisten een toekomstgerichte transformatie door gaan maken. Technologie moet daar een grotere rol in gaan spelen dan nu. Of de nu aangekondigde samenwerking daar qua scholing ook aan gaat bijdragen zal moeten blijken.