Slimmer samenwerken in Twente door betere afstemming informatie

wo 22 januari 2025 - 12:45
Samenwerking
Nieuws

Onder regie van samenwerkingsorganisatie Zorgnetoost gaan vijfentwintig Twentse zorgorganisaties slimmer met elkaar samenwerken. Zij doen dat door informatie beter op elkaar af te stemmen. Op 20 januari is formeel akkoord gekomen op het samenwerkingsproject te starten. De uitwerking duurt twee jaar en het plan kost 38 miljoen euro. Het project wordt gefinancierd met de transformatiemiddelen vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). In overleg met zorgverzekeraars Menzis en VGZ zijn de afspraken gemaakt over digitalisering en beschikbaarheid van informatie.

De regio ziet meer en complexere zorg op zich afkomen, met een toenemende druk op personeel. Om ook in de toekomst goede gezondheidszorg te kunnen blijven bieden, hebben de zorgaanbieders in 2024 de handen ineengeslagen. “Op dit moment hebben zorgverleners de informatie over hun patiënten allemaal op een eigen manier in hun eigen systemen opgeslagen. De dossiers van patiënten zitten nu versnipperd in al die systemen. Wij gaan deze data overzichtelijk bij elkaar brengen, zodat er een completer, actueler overzicht van het dossier van de patiënt komt”, zegt bestuurder van Medisch Spectrum Twente, Joyce Berger.

Volgens Berger vraagt het completer en actueler maken van een patiëntendossier om een nieuwe digitale verbinding voor die informatie. Maar het vraagt ook om nieuwe afspraken over hoe ze in de praktijk gaan samenwerken. “Dat zijn afspraken over hoe we gegevens op dezelfde manier vastleggen. Maar ook afspraken met patiënten over hun privacy en toestemming om gegevens te delen”, aldus Berger.

Vijf deelprojecten

Het plan kent vijf deelprojecten. In elk deelproject gaan de zorgorganisaties de samenwerking verbeteren en versnellen, zodat de kwaliteit van de zorg voor de patiënt toeneemt. Bijvoorbeeld voor vervolgzorg na een operatie in een van de Twentse ziekenhuizen. Met de juiste data kan aan de patiënt in dat geval al voor de behandeling worden verteld welke zorg hij na het ziekenhuis nodig heeft en waar die zorg in Twente beschikbaar is. De patiënt weet zo vooraf waar hij aan toe is en ligt niet onnodig lang in het ziekenhuis te wachten op een plek in een verzorgingshuis of op verdere behandeling in de thuiszorg.

Toegankelijkheid en kwaliteit van zorg

Bestuurder van Carintregeland, Inge Zwijnenberg, zegt dat de samenwerking een brede investering is in de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg. Het deelproject Advanced Care Planning (ACP) is daarvan volgens haar een goed voorbeeld.

“ACP staat voor proactieve zorgplanning waarbij je met mensen in hun laatste levensfase hun wensen bespreekt en vastlegt. Als dat gesprek met een huisarts is geweest en de patiënt toestemming geeft om dit te delen, hoeven andere zorgverleners niet steeds opnieuw dat gesprek aan te gaan”, aldus Zwijnenberg. Volgens haar geeft dat rust en comfort aan de patiënt en zijn omgeving en komt het de kwaliteit en de efficiëntie van de behandeling ten goede. Het zorgt er volgens haar voor dat zorgprofessionals, ook in een acute situatie, direct kunnen handelen.

Mogelijk uitbreiding zorgregio’s

De samenwerking is een regionaal initiatief maar houdt ook rekening met landelijke ontwikkelingen en datagerichte samenwerking in andere regio’s. Er is veel contact en uitwisseling over samenwerking in databeschikbaarheid tussen zorgregio’s in Nederland. Deelnemende partijen aan het project in Twente zijn huisartsen en apotheken, laboratoria, ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, Acute zorg Euregio, regionale samenwerkingsorganisatie Zorgnetoost en verzekeraars Menzis en VGZ.

Eind 2024 gaven zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Coöperatie VGZ hun goedkeuring aan het transformatieplan van het Digitaal Gezondheidscentrum (DGC). Dit centrum begeleidt mensen met chronische ziekten, onder meer door het inzetten van apps en telecoaches. De goedkeuring van het transformatieplan betekent dat de zorgverzekeraars 16,9 miljoen euro steken in de financiering van de transformatie van de chronische zorg in de regio Kennemerland.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!