Snelle test biedt tijdwinst bij hartinfarct

wo 15 mei 2024 - 10:10
Diagnostiek
Nieuws

Het St. Antonius Hartcentrum zet als een van de eersten in Nederland de high sensitive Troponine I-point-of-care test (POC-test) in bij patiënten die mogelijk een hartinfarct hebben. Deze nieuwe test geeft aanzienlijk sneller uitsluitsel of iemand een hartinfarct heeft. Zo kan veel sneller worden gestart met behandelen. En dat is belangrijk, want bij een hartinfarct telt elke minuut. Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe kleiner de kans op schade aan het hart en hoe groter de kans op overleving en herstel.

Bij een hartinfarct (hartaanval) wordt een kransslagader plotseling afgesloten en krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer. Hierdoor sterft een deel van het hart af en ontstaat een litteken. Snel handelen is belangrijk om de kans op ernstige schade aan het hart te verkleinen.

Wanneer een patiënt met pijn op de borst binnenkomst op de Eerste Hart Hulp (EHH), de spoedafdeling van het Hartcentrum, wordt daarom direct bloed afgenomen voor onderzoek. Als het hoog sensitieve Troponine I-gehalte in het bloed verhoogd is, wijst dit op een hartinfarct. Voorheen werd het bloed naar het laboratorium gestuurd en duurde het gemiddeld een uur voordat de eerste Troponine-waarden op de EHH bekend waren. Met de nieuwe POC-test kan het bloed meteen op de Eerste Hart Hulp onderzocht en geanalyseerd worden.

Betere doorstroom

Harold in ’t Veld, teamhoofd van de Eerste Hart Hulp in het St. Antonius, werkt nauw samen met arts-onderzoeker Jaouad Azzahhafi en cardioloog Martin Swaans bij het onderzoek naar en de invoering van de POC-test. “In theorie zou binnen 20 minuten al bekend kunnen zijn of iemand wel of geen hartinfarct heeft. Zo snel werkt dit nieuwe apparaat”, vertelt Harold. Hierdoor kunnen patiënten met een hartinfarct veel sneller naar de afdeling hartbewaking doorstromen en kan de medicatie sneller worden opgestart. En als de test geen hartinfarct uitwijst, kan de patiënt eerder weer veilig naar huis en is er sneller ruimte en zorg beschikbaar voor andere patiënten.

Klinisch chemicus Angela Bikker en klinisch chemicus in opleiding Muriël Messchaert zijn vanuit de afdeling Klinische Chemie van het St. Antonius nauw betroken bij deze innovatie. Messchaert vertelt: “Patiënten met pijn op de borst vormen de grootste patiëntengroep die op de Eerst Hart Hulp (EHH) komt. Een groot deel van deze groep (78%) kan na controle op de EHH en negatieve bloeduitslagen weer naar huis. Het eigenlijke bloedonderzoek in het laboratorium duurt maar een kwartiertje. Dat de uitslag zo lang op zich laat wachten, komt vooral door de tijd tussen de bloedafname en het moment waarop het buisje op het apparaat gezet kan worden. Nu de POC-test beschikbaar is op de EHH, komt die wachttijd te vervallen, waardoor we patiënten nu aanzienlijk sneller kunnen geruststellen. We verwachten dat deze innovatie ook voor een betere doorstroom op de EHH zal zorgen.”

In de regio Eindhoven wordt overigens een vergelijkbare nieuwe methode gebruikt naar aanleiding van de studie TRIAGE-ACS. Die wordt gecombineerd met een inschatting van de kans dat het een hartinfarct is op basis van een risicoscore, waarna patiënten direct naar het juiste ziekenhuis in de regio worden vervoerd. Hierdoor worden patiënten sneller en doelmatiger behandeld. Er is inmiddels (inter)nationale interesse in deze vernieuwde aanpak.

Combinatie van twee testen

Onder leiding van cardioloog Jur ten Berg werkt het St. Antonius Hartcentrum ook met snelle genetische testen om te bepalen welke bloedverdunner het meest geschikt is voor een patiënt. Door deze twee snelle testen te combineren, is niet alleen de diagnose sneller bekend, maar kan bij een hartinfarct ook meteen gestart kan worden met de juiste bloedverdunner. Door zo snel mogelijk de juiste behandeling te starten wordt de schade aan het hart beperkt en heeft een patiënt de grootste kans op een goed herstel met kwaliteit van leven.