Spaanse ziekenhuizen gebruiken ePatch en Cardiologs van Philips

vr 7 juni 2024 - 06:58
Monitoring
Nieuws

Veertien Spaanse ziekenhuizen gaan de ambulante hartbewakingsdienst van Philips, bestaande uit de draagbare Holter-monitor ePatch en het AI-analyseplatform Cardiologs, gebruiken. Het systeem wordt ingezet om hartritmestoornissen zoals atriumfibrilleren (ook wel boezemfibrilleren genoemd) eerder te detecteren. Dit verbetert het comfort voor de patiënt en de toegang tot de zorg en draagt bij aan het verlagen van de totale kosten.

Door de ePatch te combineren met het AI-gestuurde analyseplatform Cardiologs kan de meest voorkomende hartritmestoornis ter wereld (boezemfibrilleren) beter worden gedetecteerd en gediagnosticeerd. Boezemfibrilleren verhoogt het risico op een beroerte, dementie en hartfalen, maar wordt vaak niet herkend omdat het geen waarneembare symptomen geeft en met onregelmatige tussenpozen optreedt. “De grootste voordelen zijn de gebruiksvriendelijke interface en het feit dat er langdurig, tot wel 14 dagen, hoogwaardige opnamen van het hart kunnen worden gemaakt”, zegt dr. Jorge Pagola, postdoctoraal onderzoeker en neuroloog van het academisch ziekenhuis Vall d'Hebron in het Spaanse Barcelona.

Gunstig voor patiënt én ziekenhuis

Vroeger moesten patiënten onhandige en beperkende Holter-monitoren dragen, waarbij tot tien ECG-elektroden en kabels werden bevestigd aan een groot controleapparaat dat aan een riem werd gedragen. De ePatch wordt eenvoudig op de borstkas van de patiënt geplakt en de gegevens kunnen dankzij het analyseprogramma snel worden geanalyseerd. Patiënten ervaren deze oplossing dan ook als veel prettiger. Ze worden niet door het apparaat belemmerd in hun dagelijkse bezigheden.

Dr. Jorge Pagola: “Dankzij het ePatch-programma konden we in 2023 tachtig patiënten eerder uit het ziekenhuis ontslaan. Dit leidde tot een kortere gemiddelde opnameduur, verlichting van de druk op de eerste hulp en een aanzienlijke kostenbesparing.”

Proeven in Spaanse ziekenhuizen

Behalve in het ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona lopen ook in ziekenhuizen in Madrid, Barcelona, Bilbao en Alicante, Cádiz en Navarra proeven om de effectiviteit van de sensor op het gebied van cardiologie en neurologie aan te tonen. De ePatch wordt daar onder meer gebruikt om patiënten met boezemfibrilleren na een hartablatie of hartklepvervanging te monitoren en om onderzoek te doen naar het verband tussen magnesiumtekort en boezemfibrilleren. Medio vorig jaar al mochten hart- en beroertepatiënten van het Martini Ziekenhuis als eersten de draagbare ePatch van Philips gebruiken.

In een aantal van de Spaanse ziekenhuizen heeft het gebruik van de ePatch overigens als bijeffect dat de wachtlijsten die zijn ontstaan als gevolg van de COVID-19-pandemie, zijn afgenomen. Dit komt door het gebruiksgemak en de kostenvoordelen van de ePatch. In totaal worden in Spanje momenteel ruim 1500 patiënten gemonitord met de ePatch.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!