St. Anna geeft vanaf oktober toegang tot patiëntportaal

di 2 juli 2019 - 13:49
black women using laptop computer on the floor
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het St. Anna Ziekenhuis biedt patiënten vanaf 1 oktober de mogelijkheid om gebruik te maken van het digitale patiëntportaal MijnAnna. Het ziekenhuis ontwikkelt het portaal in samenwerking met partner Philips Vital Health. Het portaal maakt deel uit van het voldoen aan VIPP-module A2, online inzage geven in medische gegevens.

Via MijnAnna kunnen patiënten op ieder gewenst moment onder andere hun medisch dossier inzien en labuitslagen bekijken. Door toegang tot deze gegevens moeten patiënten meer regie over hun eigen zorgproces krijgen, aldus de zorgaanbieder: ze zijn zo beter geïnformeerd voorafgaand, tijdens en na hun consult. Alle informatie is bovendien op één plek terug te vinden (zoals uitslagen, afspraken, verslagen van een consult).

Sterke groei aantal patiëntportalen

In september vorig jaar liet kennisinstituut Nictiz weten dat al 49 ziekenhuizen van de 66 die deelnemen aan het digitale stimuleringsprogramma VIPP1 een patiëntportaal hadden (60%, een kleine verdubbeling versus dezelfde periode in 2017). Dat is een voorwaarde om te voldoen aan VIPP-module A2: 'Iedere zorginstelling heeft op 31 december 2019 een beveiligd patiëntenportaal en/of een link naar een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) waarin de zorginstelling gestandaardiseerd medische gegevens voor de patiënt kan uploaden. Sinds september 2018 is er een aantal portalen bijgekomen, al staat de teller bij hoeonlineisjouwziekenhuis nog steeds op 49.

Het St. Anna Ziekenhuis rondde halverwege 2018 de eerste twee VIPP-doelstellingen af (A1 voor patiënt en informatie, B1 voor patiënt en medicatie). Patiënten kunnen sindsdien binnen 3 dagen hun medisch dossier in digitale vorm opvragen. Het gaat om de basisgegevens die vanaf 1 mei 2018 in het EPD staan: laboratoriumuitslagen, radiologieverslagen en de verzonden brieven aan andere zorgverleners. Het St. Anna Ziekenhuis werkt met het EPD van het Duitse Nexus.

Het opvragen van het medisch dossier van patiënten en de digitale raadpleging van het actuele medicatieoverzicht werden destijds belangrijke stappen genoemd richting de online inzage van de medische gegevens via een eigen portaal of een PGO van een patiënt zelf. In totaal doen 66 instellingen mee aan de VIPP-regeling voor ziekenhuizen. Recent werd bekend dat alle ziekenhuizen met een EPD en patiëntportaal van van ChipSoft technisch klaar zijn voor VIPP A2.

Medische vragen

Het St. Anna is sinds kort ook het eerste ziekenhuis met een EPD van de Duitse leverancier Nexus dat communicatie-BeterDichtbij volledig in het ICT-systeem heeft opgenomen. De meeste ziekenhuizen werken met ChipSoft (HiX) of Epic. Vorig jaar vernieuwde de St. Anna Zorgroep het contract met Nexus. Via BeterDichtbij moeten patiënten binnenkort medische vragen kunnen stellen aan hun zorgverleners.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!