Thuisarts.nl breidt uit met informatie over behandeling in ziekenhuis

wo 14 maart 2018 - 09:19
how-online-doctor-visit-works_edited-570x360
Eerstelijn
Nieuws

Patientenwebsite Thuisarts.nl is uitgebreid met 29 medisch-specialistische aandoeningen die in het ziekenhuis worden behandeld. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werkt met de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Patiëntenfederatie Nederland samen om steeds meer medisch-specialistische informatie op Thuisarts.nl te krijgen.

De informatie op Thuisarts.nl is gebaseerd op de bestaande wetenschappelijke richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten. Patiëntenverenigingen en wetenschappelijke verenigingen maken hier samen begrijpelijke teksten van voor het brede publiek. Eind 2016 bleek uit onderzoek dat het zorggebruik bij de huisarts in de twee jaar na de lancering van de website Thuisarts.nl was afgenomen met 12 procent.

Thuisarts.nl ook voor ziekenhuiszorg

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, stelt in een persbericht van het NHG het initiatief te ondersteunen om de website nu ook uit te breiden met derde lijns medisch-specialistische aandoeningen. “Ik ben blij dat Thuisarts er nu ook is voor de ziekenhuiszorg. Met goede informatie. Begrijpelijk en onafhankelijk. Zodat je beter voorbereid bij je specialist komt.” Volgens Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland, is het belangrijk dat mensen ook betrouwbare en begrijpelijke informatie kunnen vinden over wat hen in het ziekenhuis te wachten staat. “Wij vinden het goed dat Thuisarts.nl een steeds completere informatiebron wordt voor mensen met vragen. Maar met 29 aandoeningen die in het ziekenhuis zorg nodig hebben zijn we er natuurlijk niet. Laten we vooral snel doorpakken.”

Beter samen beslissen in spreekkamer

De uitbreiding van Thuisarts.nl met een ziekenhuisdeel bevordert het samen beslissen in de spreekkamer, verwacht Marcel Daniëls, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. Een goed geïnformeerde patiënt helpt namelijk het gesprek tussen arts en patiënt in de spreekkamer en resulteert zo in een meer tevreden patiënt. “Niet alleen patiënten, ook artsen willen de garantie dat de informatie op internet betrouwbaar is.” De informatie over de 29 ‘ziekenhuis’-aandoeningen die nu op Thuisarts.nl staan, gaat onder meer over nierschade, hartinfarct en verschillende vormen van kanker, zoals prostaatkanker en borstkanker. Verder is er informatie over wat er gebeurt als een kunstknie of kunstheup nodig is.

Grootste onafhankelijke gezondheidswebsite

Thuisarts.nl is gelanceerd in maart 2012 en telde naar eigen zeggen eind 2016 zo’n 2,9 miljoen unieke bezoekers per maand. Er staan ruim 600 op de patiënt gerichte vertalingen van wetenschappelijke huisartsenrichtlijnen op. Momenteel zijn er ruim twee miljoen unieke bezoekers maandelijks met vragen over hun gezondheid. Daarmee zou Thuisarts.nl de grootste onafhankelijke publiekswebsite voor gezondheidsinformatie in Nederland zijn. Volgens Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, gebruiken inmiddels bijna alle huisartsen Thuisarts.nl tijdens hun consult of verwijzen zij hun patiënten er naar. “Met deze uitbreiding op Thuisarts.nl kan de patiënt ook voor en na een ziekenhuisverwijzing terecht op deze website. Dat is handig voor zowel de huisarts als de patiënt, want we spreken de patiënt vaak ook tijdens de behandeling door de specialist.”