De Treant Zorggroep heeft mijnTreant gelanceerd. Het portaal is ontwikkeld in samenspraak met patiënten en cliënten. In ander portaalnieuws laat het Nijmeegse CWZ weten dat ouders voortaan via mijnCWZ informatie kunnen inzien over hun kind wanneer dat in het ziekenhuis is opgenomen.
Het patiëntenportaal van Treant is bedoeld voor de drie ziekenhuislocaties die onder de zorggroep vallen. De kick-off vond plaats op ziekenhuislocatie Refaja (Stadskanaal). Het portaal biedt onder meer online toegang tot uitslagen, brieven en (geplande en oude) afspraken.
Treant wijst op de wettelijke verplichting om uiterlijk in 2020 patiënten toegang te geven tot hun medische gegevens als reden om het portaal te lanceren. Eind vorig jaar stond de teller op 49 portalen bij ziekenhuizen, aldus gegevens van Nictiz.
Samen ontwikkeld
Het mijnTreant-portaal is ontwikkeld in samenwerking met de cliëntenraad en het Treant-panel, dat in 2018 werd opgericht. Niet alleen waren de leden nauw betrokken bij de ontwikkeling van het portaal; ook speelden ze een belangrijke rol bij de testsessies die in het najaar van 2018 plaatsvonden.
Cindy Besselink, projectleider van mijnTreant, stelt dat het huidige portaal een basis vormt. “In de loop van 2019 biedt mijnTreant steeds meer mogelijkheden, zoals een medicatieoverzicht. Ook kunnen patiënten straks informatie over implantaten en allergieën raadplegen.”
Het portaal is toegankelijk via een pc en op mobiele apparaten. Daarnaast is de mijnTreant app in ontwikkeling, stelt Besselink. “Wij verwachten deze in april te kunnen aanbieden.”
MijnCWZ: kinderinformatie
Het CWZ biedt ouders voortaan de mogelijkheid om via MijnCWZ medische informatie in te zien over hun kind bij een ziekenhuisopname. Volgens het ziekenhuis wil het zo ouders ondersteunen in het mee beslissen over de zorg voor het kind.
Sinds half maart kunnen ouders een machtiging aanvragen voor toegang tot MijnCWZ van hun kind. Wettelijk gezien hebben ze daar recht op, benadrukt het ziekenhuis. Er is echter ook veel behoefte aan, zo merkten de artsen en verpleegkundigen van de kinder- en couveuseafdeling.
Ouders op de hoogte
Verpleegkundige op de kinderafdeling Marly Spruit vertelt hierover: “Als je kind naar het ziekenhuis moet, wil je weten hoe het met hem of haar gaat, zeker tijdens een opname. We vinden het heel belangrijk dat ouders goed op te hoogte zijn. Daarom hebben wij ons sterk gemaakt voor deze toegang tot het kinddossier.”
Het kinddossier in MijnCWZ bevat uitslagen, afspraakoverzichten, medicijnoverzichten en behandelverslagen. Volgens Spruit was opname van het verpleegkundig dossier een voorwaarde voor de betrokken zorgprofessionals.
“Ouders die niet bij hun kind blijven slapen, op de couveuseafdeling bijvoorbeeld, vinden het heel waardevol als ze bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg thuis kunnen lezen hoe de nacht van hun kind is verlopen en of het goed gegeten en gedronken heeft. Ook kunnen ze gespreksverslagen nog eens rustig nalezen.”
Toegang afhankelijk van leeftijd
MijnCWZ is of wordt overigens niet alleen bij kindergeneeskunde, maar bij alle afdelingen toegankelijk voor ouders en kinderen. Per leeftijdsgroep is dat wel anders geregeld. Tot 12 jaar krijgen de ouders toegang via een machtiging. Kinderen van 12 tot 16 jaar krijgen zelf toegang met hun eigen DigiD, hun ouders alleen na toestemming van het kind. Vanaf 16 jaar hebben kinderen uitsluitend zelf toegang. Deze leeftijdsgrens is vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst.
Het Slingeland ziekenhuis (Doetinchem) stelde onlangs ook dat het vanaf maart 2019 patiëntportaal Mijn Slingeland openstelt voor kinderen en hun ouders. Ouders of anderen met het wettelijk gezag over het kind tot 16 jaar mogen dan inloggen met de DigiD van het kind. De dossierinformatie vanaf 29 september 2016 is inzichtelijk.