Vilans-project eWare wordt in praktijk getest

do 1 november 2018 - 08:00
eware-improves-lifestyle-main-image
Samenwerking
Nieuws

Vilans gaat de volgende fase in met het Europese project eWare. Dit project combineert en integreert leefstijlmonitoring en sociale robotica. Een prototype wordt deze maand getest door zes mantelzorgers, zes zorgprofessionals en zes cliënten van ZZG Zorggroep. Onderzoeker Henk Herman Nap zegt hierover: “We kunnen naar een nieuwe fase, omdat de huidige testfase onder jongere mensen gewenste resultaten laat zien.”

Vilans werkt in Europees verband mee aan vijf programma’s in het kader van AAL (Active & Assisted Living), waaronder Palette en Freewalker (voorkomen van dwalen van mensen met dementie). Het kenniscentrum coördineert sinds 2017 al het project eWare. Vilans werkt in dit project samen met Sensara, Tinybots en ZZG Zorggroep Leefstijlmonitoring geeft informatie over het dagelijks leefpatroon van een persoon met dementie door een netwerk van bewegingssensoren op gangbare plekken in de woning. Mantelzorgers en zorgprofessionals kunnen zo ook op afstand iemand in de gaten houden en uit eerder onderzoek is gebleken dat dat ontlast.

Combinatie robotica, leefstijlmonitoring

Onderzoeker Nap: “De inzet van enkel leefstijlmonitoring heeft alleen een belangrijk nadeel: er ontbreekt een spreekbuis naar de cliënt. Door leefstijlmonitoring met de robot Tessa te combineren, ontstaat technologie met veel meer mogelijkheden. Deze robot kan immers gesproken herinneringen en boodschappen overbrengen. En andersom: Tessa wordt slimmer doordat ze via sensoren informatie over de cliënt krijgt.” In de volgende testfase wordt gekeken of eWare inderdaad ondersteunend werkt bij mensen met dementie die thuis wonen. Nap verwacht dat de geavanceerde Tessa ervoor kan zorgen dat iemand wel gaat ontbijten door dit tegen de persoon met dementie te zeggen. “Ze weet immers door de sensoren wanneer de cliënt ’s ochtends de woonkamer binnenkomt. Maar ook op afstand kan bijvoorbeeld een mantelzorger zijn vader met dementie in de gaten houden. Maakt hij zich zorgen of zijn vader wel genoeg drinkt? Dan kan hij met een appje via Tessa zeggen dat hij niet moet vergeten om te drinken.”

Beter inzicht professionals door eWare

EWare kan volgens Vilans ook van betekenis zijn voor de samenwerking tussen zorgprofessionals en mantelzorgers. Doordat beide inzicht hebben in dezelfde gegevens uit de systemen, hebben ze een objectief en een gemeenschappelijk startpunt voor een gesprek. Normaal gesproken wordt dit gesprek gevoerd vanuit subjectieve beleving en dat maakt de kans op meningsverschillen groter, schetst onderzoeker Nap. Er is nog wel een aantal verbeterpunten. Zo worden de leefstijlmonitoringapp en de Tessa-app tot één geïntegreerde app ontwikkeld en daar moet nog aan gesleuteld worden. Nap: “Deze app heeft dan ook meer mogelijkheden. Voordeel is namelijk dat we scenario’s kunnen aanmaken. De mantelzorger kan bijvoorbeeld aangeven dat hij graag zou willen dat er in een bepaalde tijdsperiode een bepaalde activiteit is geweest. Wanneer dat niet het geval is, kan eveneens ingesteld worden dat robot Tessa een herinnering terugkoppelt naar de persoon met dementie. De mantelzorger krijgt dan een melding of de activiteit wel of niet heeft plaatsgevonden.”

Active & Assisted Living (AAL)

Het project eWare wordt bekostigd door het financieringsprogramma AAL (Active & Assisted Living), een gezamenlijk financieringsprogramma waar 13 Europese landen aan meedoen. Gezamenlijk ontwikkelen deze landen projecten om tijdig in te spelen op demografische ontwikkelingen als de vergrijzing.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!