VUmc zet webgebaseerd telefoonsysteem in voor betere bereikbaarheid

wo 12 juli 2017 - 13:20
Nieuws

Een nieuw, web-app gebaseerd telefoonsysteem van het Zweedse TeleQ zorgt sinds mei voor een betere bereikbaarheid van de poliklinieken van het VU medische Centrum (VUMC). De wachttijd is sterk verminderd en zowel patiënten als werknemers zouden tevreden zijn.

In Zweden zou de TeleQapp van Aurora al voor goede resultaten gezorgd hebben in het verbeteren van de bereikbaarheid van onder meer zorginstellingen. Ook bij een groeiend aantal Nederlandse gezondheidspraktijken wordt het systeem gebruikt. VUmc is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse ziekenhuis dat werkt met de webapplicatie.

Gedurende een half jaar zijn alle poliklinieken overgegaan op het nieuwe telefoonsysteem. Hierdoor is de wachttijd aan de telefoon met 32 seconden verminderd, de terugbelnauwkeurigheid is negentig procent en de patiënttevredenheid en medewerkerstevredenheid is hoog, aldus het VUMC.

Beter overzicht van wachtrij

Patiënten die één van de poliklinieken van VUmc bellen, kunnen voortaan kiezen om zich terug te laten bellen in plaats van in de wacht te blijven staan. Verder kunnen patiënten afspraken makkelijker afzeggen en worden verwijzers met voorrang behandeld in de wachtrij. Dit is mogelijk omdat polikliniekmedewerkers nu overzicht hebben over het inkomende telefoonverkeer. Zij weten hoeveel patiënten en artsen in de wachtrij staan.

"Het terugbellen neemt niet meer tijd in beslag dan wanneer de beller aan de lijn zou blijven", legt VUmc-projectleider Laura Krijgsman uit. "Als een patiënt er in eerste instantie voor kiest om te blijven wachten, kan hij bij een lange wachttijd alsnog kiezen om teruggebeld te worden. Zo'n 91 procent van de patiënten geeft aan dat ze de mogelijkheid om teruggebeld te worden een goede toevoeging vinden. En 88 procent van de medewerkers is (zeer) tevreden over het nieuwe systeem."

Telefonische bereikbaarheid blijft aandachtspunt

VUmc stelt de komende maanden het nieuwe telefoonsysteem te optimaliseren. De telefonische bereikbaarheid blijft een belangrijk aandachtspunt. "We constateren dat nog maar 37 procent van de patiënten kiest voor de terugbeloptie. Patiënten blijven aan de telefoon wachten, omdat ze nog niet bekend zijn met de terugbeloptie. Bij de poliklinieken die langer met het telefoonsysteem werken, zien we dit percentage stijgen. Het vertrouwen dat je daadwerkelijk teruggebeld wordt, neemt langzamerhand toe."


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!