Mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten, zorgverleners en onderzoekers kunnen sinds kort terecht op ParkinsonNEXT. ParkinsonNEXT moet de drempel verlagen voor mensen met Parkinson en andere betrokkenen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek en innovatieprojecten. Op 16 mei kwamen deelnemers van het online platform voor het eerst bij elkaar tijdens de ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag.
Bijkomend doel van ParkinsonNEXT is om gebruikers een plek te bieden om geïnformeerd te worden over onderzoeksresultaten rondom parkinson in begrijpelijke en eenvoudige taal. Na aanmelding worden deelnemers op maat benaderd voor passend onderzoek en regelmatig geïnformeerd over resultaten van alle studies.
Onvoldoende deelnemers onderzoek
Voor onderzoekers en bedrijven uit heel Nederland moet ParkinsonNEXT een plek zijn om eenvoudig patiënten, naasten en/of zorgverleners bij hun onderzoek of productontwikkeling te betrekken. Essentieel, omdat wetenschappelijk onderzoek soms mislukt doordat onvoldoende (passende) deelnemers worden gevonden. Daarnaast zorgt het bij de ontwikkeling van innovatieve producten voor oplossingen die beter aansluiten bij de dagelijkse praktijk.
ParkinsonNEXT is landelijk gelanceerd op woensdag 16 mei tijdens de eerste ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag. De 250 aanwezigen kregen een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten, innovaties en verwachtingen voor de toekomst in presentaties van onderzoekers van bijna alle Nederlandse academische ziekenhuizen en demonstraties van bedrijven als Philips en Topicus. Inmiddels zijn er ruim 750 patiënten, bijna 100 naasten en ruim 300 zorgverleners aangesloten.
Platform onderdeel van ParkinsonNet
ParkinsonNEXT is onderdeel van ParkinsonNet, het landelijke netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van mensen met Parkinson. De website is mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Waarom ParkinsonNEXT, staat er op de website van de initiatiefnemer: om de fragmentatie van de vele onderzoeken, projecten, initiatieven en ideeën op het gebied van parkinson terug te dringen, zo stelt ParkinsonNet. Het aanbod is versnipperd en door het gebrek aan overzicht is de kans groot dat mensen niet op de hoogte zijn van lopende en nieuwe projecten.
Tegelijk is het lastig voor organisaties om enthousiaste deelnemers voor onderzoek of projecten te vinden. Een gebrek aan voldoende of de juiste mensen kan van invloed zijn op de kwaliteit van onderzoek of de ontwikkeling van een innovatie. Vraag, aanbod en mensen samenbrengen op één plek moet voortaan via het platform gebeuren.
Elementen van ParkinsonNet
ParkinsonNet komt uit de koker van het Radboudumc. Het zorgconcept heeft drie belangrijke elementen:
• Patiënten en hun naasten krijgen maximale kennis en regie over het eigen zorgproces;
• Alle betrokken zorgverleners krijgen Parkinson-specifieke scholing en begeleiding;
• Zorgteams krijgen ondersteuning om efficiënt samen te werken met en rondom de patiënt.
ParkinsonNet is georganiseerd in regionale, nationale en
sinds 2016 ook internationale netwerken.
Meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.