Welke ziektekosten worden vergoed in het buitenland? En waar lopen ze op?

ma 14 oktober 2019 - 07:00
Overstappen-zorgverzekering
Financiën
Blog

Ziek worden in het buitenland, daar heeft niemand trek in. Je vakantie wordt onderbroken en je krijgt te maken met een onbekend zorgsysteem. Over het algemeen kunnen wij als Nederlander in het buitenland altijd en onbezorgd in het ziekenhuis terecht. Dit komt door onze basisverzekering, die iedere Nederlander bezit. Er zijn echter een paar factoren die ervoor kunnen zorgen dat je een hogere rekening krijgt toegestuurd dan je in eerste instantie verwacht. Waar moet je op letten?

Hoeveel kosten worden er vergoed in het buitenland?

De Nederlandse basisverzekering vergoedt de kosten als je in het buitenland plots naar het ziekenhuis moet. De vergoeding waar je als Nederlander recht op hebt geldt echter alleen voor spoedeisende medische hulp. Dit houdt in dat ziekenhuisopname op dat moment noodzakelijk is en dat deze niet kan wachten tot de terugkomst in Nederland. Daarnaast wordt uitsluitend het bedrag van de behandeling vergoed die gelijk is aan de prijs die je in Nederland zou betalen voor de behandeling. In een beperkt aantal landen zijn de kosten voor zorg een stuk hoger dan in Nederland. Controleer daarom voor je op reis gaat of je goed verzekerd bent voor het vakantieland waar je naar toe gaat.

Ziekenhuiskosten verschillen per bestemming

1,5 miljoen Nederlanders gaan per jaar op vakantie buiten Europa. Daarvan zijn Azië en de Verenigde Staten het meest in trek. Azië is een goedkoop continent op het gebied van zorg. Echter laten de kwaliteit en hygiëne in dit gebied te wensen over. Wordt je in Azië ziek? Laat je dan behandelen in een privé kliniek. Het nadeel is wel dat een behandeling in een privékliniek een stuk duurder kan uitpakken dan dezelfde behandeling in Nederland.

Wordt je in de VS ziek, dan zullen de zorgkosten ongetwijfeld hoog oplopen.

De kosten van een ziekenhuisbed liggen hier ruim 6 keer hoger dan in Nederland. Ga je naar de VS op vakantie, dan moet je goed opletten dat je een verzekering afsluit met een hoge dekking. Ben je niet goed verzekerd, dan draai je op voor het verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse prijs.

Ten slotte is het verstandig om oplettend te zijn bij ziekte in Europa. Mocht je wegens omstandigheden naar het ziekenhuis worden gebracht, kan het voorkomen dat je naar een privékliniek wordt gestuurd. Let hiervoor extra op in Zuid-Europa en een groot aantal skigebieden in Oostenrijk.

Kiezen voor een zorgverzekering of reisverzekering?

Verzekeren tegen extra kosten kun je op twee manieren doen: het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland. Het verschil is als volgt:

Aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Een aanvullende zorgverzekering kenmerkt zich door het feit dat de hoogte van de vergoeding meestal verschilt. Zo zijn er zorgverzekeringen die de volledige kostprijs vergoeden, maar zijn er instanties die twee tot drie keer het Nederlandse markttarief vergoeden. Dit laatste is niet genoeg om de volledige kosten van een ziekenhuisbezoek in de Verenigde Staten te vergoeden.

Reisverzekering met dekking

Een reisverzekering kun je ieder moment van het jaar afsluiten. Ver van te voren of last minute voor je op vakantie gaat. Een reisverzekering met dekking vergoedt daarnaast in de meeste gevallen de volledige kostprijs van een behandeling en het eigen risico.

Twijfel je tussen deze twee verzekeringen? Door te vergelijken kies je de verzekering die bij je past. Zo krijg je meer inzicht in de kosten die worden vergoed en de hoogte van de premie. Waterdicht, toch?

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!